Državno srečanje Združenja ameriških zborovskih dirigentov (American Choral Directors Association) je bilo letos v Miamiju in založba ASTRUM je tam predstavljala svoj program

Na več lokacijah v Miamiju (Florida / ZDA) je bilo od 7.-10. marca 2007 letošnje državno srečanje Združenja ameriških zborovskih dirigentov (American Choral Directors Association - ACDA). Tudi založba ASTRUM je tam na svojem razstavnem prostoru predstavljala svoj mednarodni program glasbenega založništva.

Združenje ameriških zborovskih dirigentov (ACDA) je največje združenje zborovskih dirigentov s skoraj 20.000 člani. Zaradi svoje velikosti je razdeljeno v področna (regijska) združenja (Central-, Eastern-, North Central-, ... Division) in v združenja po posameznih ameriških državnih delih (Alabama, Arkansas, ...). Na liha leta - kot je letošnje - se srečuje na (vse)državnih srečanjih, na soda leta (2006, 2008, ... ) pa na 7 področnih (regijskih) srečanjih ali konvencijah.

Miami na Floridi je bil letošnji cilj za srečanje tega združenja. Mesto samo ponuja veliko zanimivosti, zadnja leta pa se prebuja tudi infrastrukturno. V res redko katerem mestu v ZDA se toliko gradi kot v Miamiju in zato je bila posebnost tudi ta, da so bili veliki koncerti z Atlanta Symphony Orchestra in Atlanta Symphony Orchestra Chorus v jeseni leta 2006 odprti dvorani Knight Concert Hall v Carnival Center for Performing Arts. Koncert je vodil Robert Spano, na sporedu pa so bili Debussyevi Trije nokturni za orkester (in ženski zbor) iz leta 1899 in R. V. Williamsova Morska simfonija iz leta 1909, v kateri je poleg dveh solistov nastopal še mešani zbor (skoraj 200 pevcev).

 

Založba ASTRUM (ASTRUM Music Publications) je sodelovala na sejmu, ki je bil sestavni del prireditve. Založba se je na teh konvencijah že večkrat predstavila (letos je bilo v Miamiju 7 evropskih razstavljalcev ter okoli 150 ameriških). Razstavljanje na tej prireditvi je ob tisočih zborovskih dirigentov, ki obiščejo to prireditev seveda izrednega pomena in vsako leto se kaže več zanimanja in odpirajo se novi kontakti in sodelovanja na vseh področjih.

 

Med novitetami je založba ASTRUM letos predstavila Marguttijevo Missa Lorca in novitete ameriškega skladatelja Williama Hawleya. Nedeljeno pozornost so dobile tudi skladbe Damijana Močnika, Ambroža Čopija in drugih skladateljev, s katerimi sodeluje založba. Predstavljena je bila tudi celotna zbirka Monumenta Artis Musicae Sloveniae.

Na konvenciji je imelo koncerte veliko število kvalitetnih pevskih zborov. Na Mednarodnem zborovskem koncertu so se poleg Philippine Chamber Singers iz Los Angelesa predstavili še: Indonesian Youth Choir (Aida Swenson, zborovodkinja), Drakensberg Boy's Choir (Drakensberg, Južna Afrika / Bernard Krüger) in Voces Nordicae (Stockholm, Švedska / Lone Larsen). Več kot opazen je bil nastop Swingle Singers iz Anglije ter Elmer Iseler Singers (Toronto, Kanada / Lydia Adams). Od ameriških zborov so bili morda najtehtnejši v svojih nastopih Millikin University Choir, National Lutheran Choir in Yale Scola Cantorum.

 

V koncertnih programih ameriških zborov je iz leta v leto več tehtnejše zborovske literature in ob tem še posebej veliko glasbe evropskih skladateljev. Slovenski skladatelji so bili na teh konvencijah v prejšnjih letih že izvajani (Čopi, Handl-Galus, Krek, Lebič in Močnik - abecedno navedeni!), letos pa na srečanju žal ni bila izvedena nobena skladba slovenskega avtorja. Na konvenciji leta 1997 v San Diegu (Kalifornija) se je predstavil tudi Komorni zbor AVE z Andražem Hauptmanom.

Med posebnimi izvedbami naj zabeležimo samo nastope posebej-za-to-priložnost na avdicijah izbranih "častnih" zborov (Honor Choirs) - nekaj podobnega kot Slovenski otroški zbor - z okoli 200 pevci vsak: otroški, srednješolski in multikulturalni (mešani) zbor. Zadnji je pod vodstvom Rollo Dilwortha premierno izvedel Pacific Song angleškega skladatelja David Fanshawe-ja za dvojni zbor in komorni ansambel. Premierno so izzveneli tudi zvoki Tarik O'Regan-ove The Ecstasies Above za soliste, zbor in godalni kvartet, ki so jih izvedli Yale Schola Cantorum z ex-King's Singer-jem Simonom Carringtonom.

 

Priznani ameriški dirigent Dale Warland je v okviru prireditve prejel Nagrado Robert Shaw / Robert Shaw Award in Choral Music, ki jo vsaki dve leti za izjemne zborovske dosežke podeljuje American Choral Directors Association (ACDA).

 

Čez dve leti bo podobno srečanje v Oklahoma City (Oklahoma).


Objavljeno: 21:00, 14.03.2007, dopolnjeno: 17:00, 20.03.2007
VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol in od leve na desno):
1. logotip konvencije [ACDA Promotional Material]

2. notranja naslovnica programske knjižice [ACDA]
3. Miami [Foto: © 2007 ASTRUM d.o.o., Tržič]

4. razstavni prostor ASTRUM - 1 [Foto: © 2007 ASTRUM d.o.o., Tržič]

5. razstavni prostor ASTRUM - 2 [Foto: © 2007 ASTRUM d.o.o., Tržič]

6. Elmer Iseler Singers [Foto: © 2007 ASTRUM d.o.o., Tržič]

7. Yale Schola Cantorum [Foto: © 2007 ASTRUM d.o.o., Tržič]

8. program koncerta Elmer Iseler Singers in Yale Schola Cantorum [Foto: © 2007 ASTRUM d.o.o., Tržič]