Konferenca ameriških zborovskih dirigentov ACDA 2023


Cincinnati, Ohio, ZDA, 22.–25. februar 2023



Preludij: TOREK, 21. FEBRUAR 2023

Še pred konferenco pa malo na "Ameriške Brezje", v Lemont pri Čikagu: Tako si lahko vsako nedeljo na "Bledu" in sprehod okoli jezera ti vzame 5 in ne 70 minut.

Velika slovenska stavka, cerkev in samostan, na (tu) samo maled delu obsežnega zemljišča ameriških Slovencev v Lemontu/Chicago. Njihova Slomškova šola (za otroke) je dobila donacijo nekaj številk otroške glasbene revije "Glasbeni vrtiljak" založbe ASTRUM..


1. dan: SREDA, 22. FEBRUAR 2023

Pepelnično jutro, ACDA 2023 konferenca se pravkar začenja.

Most na reki Ohio ("Obljubljal je, da me bo vzel", pa ja ni skočila tu dol?) med zvezdnima državama Ohio in Kentucky v Cincinnatiju, OH. A Slovenian version, titled "Dravski most" (The Drava Bridge) was recorder by Neca Falk in 1994. The lyrics were adapted by a well known Slovenian singer-songwriter Tomaž Domicelj.

Prvi večer konvencije z jazzovsko vokalno glasbo. Bo novoustanovljena jazz smer na ljubljanski glasbeni akademiji imela nekaj posluha tudi za večglasno jazzovsko petje?

ASTRUM glasbena založba / ASTRUM Music Publications je med razstavljalci na zborovski konvenciji ACDA 2023 v Cincinattiju, OH, ZDA.


2. dan: ČETRTEK, 23. FEBRUAR 2023

May Festival Chorus/Cincinnati Symphony Orchestra (Springer, Music Hall)

Robyn Hilger, ACDA, izvršna direktorica (levo) in seveda, desno, André J. Thomas, predsednik ACDA (Springer, Music Hall)

Duke Energy Convention Center, Cincinnati, OH, ZDA - tu se dogaja 3.100 ameriškim zborovskim dirigentom in nam ostalim. Iz Slovenije tu tokrat samo Mihela Jagodic (JSKD) in ASTRUM (Vito Primožič, Kristina Dolžan Primožič)

ASTRUM glasbena založba na Expo v Cincinnatiju.

Nekatere so popularne: tu vrsta za podpis skladateljice Elaine Hagenberg.

Glasujmo na izločanje, kdo bo prvi: Mozart, Vivaldi, Brahms ali Haendel?

Cincinnati Art Museum, malo zunaj mesta. Ni, da ni: Botticeli, Tintoretto, Murillo, Rubens, Renoir, Pissaro, Monet, van Gogh, Picasso, ...


3. dan: PETEK, 24. FEBRUAR 2023

Prva, polna vrsta skladateljev OUP zbirke.

Urednik Marques L. A. Garrett predstavlja novo zbirko črnskih (OMG, kdo bo prvi vrgel kamen) skladateljev, izdano pri OUP. Dobra, privlačna predstavitev, a highlight.

Roberta Marchese VanNess, Hinshaw Music, Inc. CEO (upokojena) in Vito Primožič, ASTRUM Music Publications, več kot 20 let ACDA sejemska kolega in prijatelja

Različni zbori se predstavljajo na več koncertih dnevno: le redki še sopransko vibrirajo, za razliko izpred desetletij, ko je bilo tega veliko, preveč.

Tudi v židovskem templju Isaaca M. Wisea, zgodovinski sinagogi kongregacije v Cincinnatiju, Ohio, se je odvijal koncertno-bogoslužni program ACDA 2023.

The New York Times je o profesionalnem zboru "The Crossing" trikratnem Grammy dobitniku za najboljšo zborovsko izvedbo zapisal, da je to “America’s Most Astonishing Choir Hates Sounding Pretty”. Čeprav je bil nastop neprekinjen - uro in 15 minut dolg program - zahteven za izvedbo in vztrajnost spremljanja, mu podpisani priznava najkvalitetnejši status izvedb na konvenciji ACDA 2023. Dirigent Donald Nally v Aronoff Center.

Se kdo na Štajerskem ali širše v Sloveniji spominja zborovodkinje Jessice Mattiace? Z Mihelo naju je presenetila z dokajšnjim znanjem slovenščine, takšnim, ki je pri Slovencih tretje in nadaljnih generacij v ZDA redko, preredko srečaš. Pa Jessica nima nobenih slovenskih korenin.

4. dan: SOBOTA, 25. FEBRUAR 2023

Mihela Jagodic (JSKD) in Vito Primožič (ASTRUM) na ACDA 2023.

Postludij: od NEDELJA, 26. FEBRUAR 2023 naprej

Glasbena integriteta in budnost, pa-ja-de.

Hej, samo brez pištole in noža v trgovino!

Ima Melanija pol te stolpnice?

Da, pritrjujem: The Art Institute of Chicago je vredno obiskati. Jan Steen: Družinski koncert

The Field Museum Chicago - prirodoslovni muzej - vreden obiska, a ne vzemite dodatnih vsebin: filmčkov, ki jih vidite deset-na-dan-podobnih na običajni TV.

Če je v Ljubljani "pizza, da te kap", kakšen presežnik si šele zasluži Giordano's s čikaško "debelo" sira-polno pizzo. Priporočeno!

Spomin na ACDA konvencijo leta 2011 in Hilton Chicago.

Museum of Contemporary Art Chicago - sem pa ne grem več; v Ljubljani imamo - po moje - tri boljše muzeje sodobne umetnosti, ki ti več povedo. Če tole prihaja sem čez nekaj let - kot smo že navajeni: oh, no.

Vodni stolp in John Hancock Center - za slovo.

Zapisal: Vito Primožič, konec februarja, začetek marca 2023