Božični koncert

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

študenti Glasbene akademije Univerze v Zagrebu

Ivan Šćepanović, umetniški vodja in dirigent

sreda, 21. decembra 2022 ob 20.00

Cerkev Majke božje Lurdske, Zagreb, Hrvaška






   Z Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, Hrvaška, se je podpisani prvič srečal v 80 letih, ko so (takrat in prej) izdali med drugim posnetke Mokranjčeve Liturgije sv. Janeza Zlatousta (1977) z recitativi Vojislava Ilića ter trikratni vinilni album Hrvatske božićne pjesme (1980) s skladbami za božični čas ki vsebuje praktično ves hrvatski kanon božičnih ljudskih napevov v obdelavah - med drugim (optimalnimi) orkestracijami, ki so jih prispevali Željko Brkanović (1937–2018), Anđelko Klobučar (1931–2016), Nikša Njirić (1927–2016) in Boris Papandopulo (1906–1991) . vse to je povezal in vodil karizmatični dirigent Vladimir Kranjčević (1936–2020) - sicer stalni gost-dirigent Slovenskega komornega zbora (sedaj Zbor Slovenske filharmonije). Kranjčević je v svojem "zlatem obdobju" vodil Akademski zbor Ivan Goran Kovačić (1974-1987), Mešani zbor Hrvaške radiotelevizije (1976-1982) in zbor Zagrebških madrigalistov (1980-1985). Podobno kariero, sicer daljšo, ima / je imel v Sloveniji Kranjčevićev prijatelj, dr. Mirko Cuderman (roj. 1930), ki je v svojem zrelem obdobju vodil eminentne slovenske sestave: regens chori ljubljanske stolnice (pomočnik 1960, regens 1968-1970), Consortium musicum (1968-2011), Komorni zbor RTV Slovenija (1984-1993), Slovenski komorni zbor / Zbor Slovenske filharmonije (1991-2009) in Slovenski oktet (2000–2008).

   Tandem Cuderman-Kranjčević se ni pustil motiti pri svojem povezovanju slovenskega in hrvaškega zborovstva. Slovenski komorni zbor je velikokrat sodeloval na Varaždinskih baročnih večerih in posnel celo Antologijska dela hrvaške zborovske glasbe, kar so na Hrvaškem Kranjčeviću nekateri kar zamerili, in to se lahko vidi iz tega intervjuja. Za (takratni) Slovenski komorni zbor (SKZ) je Kranjčević dejal: "Ja sam se zabezeknuo (zaprepadel) ... to je išlo, to je pršilo".  Torej vse najlepše o našem profesionalnem ansamblu in njegovem takratnem umetniškem vodji dr. Cudermanu. Za vodenje pomembnih ansamblov torej potrebujemo močne ljudi, dirigente s karizmo, ki se ne ustrašijo zaprek.

    Samo še to v tem uvodu: ko sem podpisani pripravljal v devetdesetih letih CD-ploščo Presveta noč (1994) z božičnimi skladbami od tu in tam mi je akademik Klobućar brez odlašanja poslal svojo priredbo O, Betleme (Betlehem) za mešani zbor in simfonični orkester in tako smo skladbo v slovenskem prevodu tudi posneli. Dr. Cuderman je z SKZ posnel neponovljivo zbirko CD-jev Musica sacra slovenica na tridesetih zgoščenkah z več kot šeststo skladbami ter antologijo slovenske (posvetne) zborovske glasbe na 56 zgoščenkah s 1250 skladbami (linkov za ti dve antologiji žal-žal-še-enkrat-žal na spletni strani Slovenske filharmonije ni več moč najti, čeprav so bili CD-ji včasih tam navedeni). Podobnega projekta Hrvati niso/ne bodo? zmogli, Slovenci pa nimamo, recimo, antologijske zbirke slovenskega božičnega kánona, posnetega ad ultimum s solisti, mešanim zborom in velikim orkestrom (kot zgoraj Hrvatske božićne pjesme). Po navadi na (redkih) koncertih lahko slišimo največ 10 takih skladb, nismo pa skupaj zmogli še napora - in kasnejšega zadovoljstva nad opravljenim delom - zbrati, obdelati, posneti, predstaviti in distribuirati celostne slovenske božične glasbeno-zborovske ukoreninjene ustvarjalnosti. Naj nam bo odgovornost v prihodnje bolj naklonjena!

Uvoda, okoliščin dovolj, zapišimo še kako besedo o letošnjem koncertu AZ Ivan Goran Kovačić.  - NB - se še piše