Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Novice


< prikaži vse novice

JUL
16
2013
NOVO - CD - Mozart/Süssmayr/Carl Czerny: REQUIEM Vokalna akademija Ljubljana naznanja, da je izdala nov CD : WA Mozart / FX Süssmayr / Carl Czerny: Requiem ...
Naročila CD info@valval.si,   vokalna.akademija@gmail.com 
Informacije o notnih tiskovinah
 

Vokalna akademija Ljubljana, maestro: Stojan Kuret

Klavir: Mojca Prus, Katarina Tominec

Solisti: Martina Burger, sopran

              Polona Kopač Trontelj, alt

              Martin Logar, tenor

              Luka Ortar, bas

              Klemen Šiberl, bas

 
CD - prva stran (Vir: VAL CD)
 
CD - program (Vir: VAL CD)
 
CD - zadnja stran (Vir: VAL CD)
 
CD - sam (Vir: VAL CD)
 
CD - pripravljalci (Vir: VAL CD)
 
CD - izvajalci (Vir: VAL CD)
 
CD - raztegnjen  (Foto: 2013 ASTRUM Tržič)
 
CD & nekaj VAL pevcev (Foto: 2013 ASTRUM Tržič)
 
Še nekaj vtisov ob prvem poslušanju in ogledu:
 
Glasba, zapisana na novem CDju Vokalne akademije Ljubljana (VAL), ima za podpisanega nekaj dvoplastnega: zapis žive koncertne izvedbe v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani, 3 aprila 2012. Če izbiram, izberem živo izvedbo zaradi drugih ne-samo-avdio vplivov prostora in časa tiste izvedbe. Ker pa je živa izvedba vedno samo enkraten dogodek, smo lahko zadovoljni, da je VAL avdio del tiste izvedbe sedaj dal v javnost z možnostjo poslušanja (ali podoživljanja).
Tako je pred nami izvedba glasovno mešane postavitve Vokalne akademije Ljubljana z dirigentom Kuretom. Zapisati je treba, da je pričujoč posnetek za leto dni "zgrešil" možnost navedbe Premiere Recording (v svetovnem merilu), tako malo poznana je bila ta priredba Mozartovega Requiema za soliste, zbor s spremljavo klavirja štiriročno. CD - po prvem poslušanju - je profesionalen izdelek v vsakem oziru: glasbena izvedba in vodstvo, tehnična izvedba posnetka s parom razmaknjenih mikrofonov, predstavitev mladih solistov, uglašena soigra pianistk (čeprav ne delujeta kot stalna zasedba), več-kot-smiseln dodatek Lisztove priredbe Mozartove Ave verum izpod rok pianistke Tominčeve. Ne pozabimo producenta, snemalca, mastering-mana, dobrega oblikovalca (Medianova), prevajalke in urednice.  Lep paket vse skupaj, res.
Tisti, ki večkrat preberejo podobne zapise na ASTRUM strani, so morda že navajeni, včasih jezni (?), da podpisani ne-samo-hvali. Evo, ne razočaram, tudi tokrat poskusimo nekaj "najti", da bodo naši skupni glasbeni napori v prihodnosti še bolj profilirani, dorečeni in vseskozi boljši:
- v koncertni knjižici pogrešam angleški prevod besedila Requiema. Resda je zapisan v latinskem originalu in slovenskem prevodu, ampak ker je projekt zasnovan slovensko-angleško, bi angleški prevod ne smel umanjkati. Vem, da ga povsod najdemo, a vendar.
- škoda, da se rimska oštevilčenja posameznih stavkov (I., II, itn.) ne ujemajo pri kazalu in v besedilih knjižice. Eno oštevilčenje več se je znašlo v knjižici.
- Sekvenca (Sequentia) je po naši terminologiji Pesem slednica
- pri obeh izvedbah gregorijanskega korala Introitus in Tractus bi bila lahko v kazalu navedena njegova determiniranost: Introit je resda zmeraj Requiem aeternam, Tractus je v našem primeru Absolve, Domine (lahko pa bi bil - ker ni stalni spev - tudi: Sicut cervus desiderat; Sitivit anima mea; Fuerunt mihi lacramae, ali kaj drugega)
- nenazadnje: F.X. Süssmayr-a je potrebno navajati kot skladatelja-prirejevelca (poleg Czerny-a), ki je - (tudi) prvi - dokončal nepopolno Mozartovo umetnino. Mozart je eden, "dopolnjevalci" pa so bili še najmanj Sigismund Neukomm, Franz Beyer, Richard Maunder, H. C. Robbins Landon, Robert D. Levin in drugi.
Vito Primožič, 18.7.2013 10:30
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si