Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Močnik, Damijan (roj. 1967)
Damijan Močnik (Kranj, 30.11.1967) živi v Cerkljah na Gorenjskem. Po študiju in odlični diplomi iz kompozicije v razredu Daneta Škerla na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je za Symphonic movement prejel študentsko Prešernovo nagrado, se je večkrat izpopolnjeval v tujini, predvsem v zborovodstvu, tudi pri Ericu Ericsonu.  
 
   Sedaj dela kot profesor in zborovodja na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani. Je dobitnik mnogih nagrad na domačih in mednarodnih tekmovanjih skladateljev, kjer je njegov pristop v dirigiranju in glasbenem izobraževanju označen - med drugim tudi - za inovacijski. Njegovi več-kot-dve desetletji dirigiranja pomembnih zborovskih sestavov sta bili posvečeni tudi zborom, kot so APZ France Prešeren iz Kranja in Cerkveni ženski zbor Andreja Vavkna iz Cerkelj na Gorenjskem. S tema zboroma je ob uspešni koncertni dejavnosti in z inovativnimi sporedi prejel več nagrad na državnih in mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru.

   Težišče Močnikovega skladateljskega snovanja je posvečeno človeškemu glasu. Njegov glasbeni jezik, navdihnjen s pazljivo izbranimi besedili, temelji na inovativnih ritmičnih in melodičnih idejah. Močnikove melodije večkrat nakazujejo korenine v gregorianiki in slovenski ljudski glasbi. Take tekoče melodične zasnove Močniku dovoljujejo ustvarjanje različnih polifonih, politonalnih in polikordalnih struktur v njegovih skladbah. 
 
   Njegove zborovske skladbe so uspele na več slovenskih cerkvenoglasbenih natečajih, z dvema skladbama je bil nagrajen na natečaju ob 50-letnici revije Naši zbori, skladba Dyptichon in honorem tolerantibus pa je prejela drugo nagrado (prva ni bila podeljena) na skladateljskem natečaju mednarodnega festivala Rhein/Ruhr l. 1996 v Bochumu, kjer so delo izvedli pevci London Sinfonietta Voices s Terryjem Edwardsom. Tega leta je zmagal na natečaju za himno ob papeževem obisku v Sloveniji. V domovini objavlja v revijah Naši zbori in Cerkveni glasbenik, v izdajah Slovenskega Cecilijinega društva in pri založbi Astrum, v tujini pa tiskajo njegove skladbe založbe Ferrimontana v Frankfurtu in Carus-Verlag v Stuttgartu ter Augsburg-Fortress iz Minneapolisa v ZDA. Močnikove inštrumentalne skladbe so bile trikrat izvedene v sporedu Slovenskih glasbenih dni, leta 1998 pa je Glasbena mladina ljubljanska priredila koncert njegove vokalne glasbe. Leta 1999 je dve njegovi deli izvajal Svetovni zbor mladih z Garyjem Gradnom, ob predstavitvi novih orgel v ljubljanski frančiškanski cerkvi je s Komornim zborom Slovenicum prvič zazvenela Missa in organi benedictione, leta 2000 pa je doživel izvedbo treh kantat Tempus fugit (za soliste, ženski, moški in mešani zbor z inštrumenti) ob posvetitvi cerkve sv. Jožefa v Ljubljani, Vode novega neba (za soliste, zbor in orkester) v abonmaju Glasbene mladine ljubljanske v Cankarjevem domu z združenimi gimnazijskimi zbori in s Slovensko filharmonijo ter Pesem moja je posoda tvojega imena (za soliste, zbor in komorni orkester) v Kranju ob 200. obletnici Prešernovega rojstva. Močnikova glasbena govorica se navdihuje v izbranem besedilu, temelji na njegovih ritmičnih in melodičnih pobudah. V njegovi melodiki zaznamo oddaljen nadih korala in arhetipskih zvočnih predstav, tudi tistih iz ljudske glasbe. Melodična pripoved pa se v trdnem oblikovnem okviru razvije večinoma v pestro polifono, politonalno in polikordalno strukturo.


   Močnikovo kantato Circulus aeternus je prvi izvedel Malcolm Goldring na Europa Cantat Singing-Week leta 2004 v Ljubljani. Damijan Močnik je bil tudi composer-in-residence leta 2006 v bavarski Musikakademie v Marktoberdorfu in tam napisal novo skladbo: Im-Moralia (SSAATTBB). Leta 2006 je bil tudi povabljen kot dirigent  delavnice "composer's conducting" na Europa Cantat 2006 v nemškem Mainzu. Leta 2010 je bil v okviru abonmaja Simfonikov RTV Slovenija izveden njegov Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem.  Do sedaj sta izšli dve avtorski CD-plošči z Močnikovo glasbo: skupaj z založbo Carus-Verlag smo izdali Verbum supernum prodiens (2003), leta 2011 pa je pri založbi ASTRUM izšla tudi CD-plošča z adventno kantato Adventus Domini nostri Jesu Christi (2011). 


   Njegove skladbe so izvajali zbori in vokalni ansambli po celem svetu, med njimi: World Youth Choir (Gary Graden), The London Sinfonietta Voices (Terry Edwards), St. Jacob’s Chamber Choir Stockholm (Gary Graden), Singer Pur (Regensburg), Opus 7 (Seattle, USA), Mešani zbor Ave Ljubljana (Andraž Hauptman), APZ Tone Tomšič Ljubljana (Stojan Kuret), Missouri State Concert Chorale (Guy B. Webb), The Cardinal Singers of the University of Louisville (Kent Hatteberg), in mnogi drugi zbori iz Evrope, ZDA, Japonske in Tajvana. 

   Močnikove instrumentalne skladbe so izvajali vodilni domači orkestri, med njimi tudi Slovenska filharmonija.
 
 
[Stanje: December 2011]

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si