Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1702
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Quaggiato, Patrick (roj. 1983)
 
Patrick Quaggiato se je rodil 25.januarja 1983 v Gorici (Italija). Pri osmih letih je začel igranja na klavir s profesorjem Riccardom Radivom in kasneje z Valterjem Sivilottijem; vzporedno ga je profesor Giorgio Fritsch vodil po tolkalski študijski poti, vedno na mestni glasbeni šoli Istituto di Musica della Fondazione musicale “Città di Gorizia”, ki mu je dodelila študijsko nagrado v šolskem letu 1998/99 in še nagrado za najboljši opravljeni izpit v letu 2003/04. Novembra 2008 je zaključil študij Vokalno-zborovske kompozicije ter zborovodstva na tržaškem Konservatoriju “G.Tartini”, na katerega se je vpisal po diplomi na goriškem Državnem industrijskem tehničnem zavodu J.Vega – smer informatika. Leta 2004 je zaključil triletni tečaj za dirigente pihalnih orkestrov in postal nato dirigent Krminske godbe (Banda “Città di Cormòns”) in nato še dirigent Filharmoničnega društva Kras iz Doberdoba. Omenjeni tečaj razpisuje Društvo pihalnih orkestrov Anbima (Associazione Nazionale Bande Italiane Musicali Autonome) in ga je takrat vodil mednarodno priznani profesor Daniele Carnevali.
 
Oktobra 2006 je pomagal ustanoviti mladinsko pihalno godbo Banda giovanile “Città di Monfalcone”, katero vodi še danes in dosega na natečajih visoka točkovanja. Udeležuje se tečajev s priznanimi skladatelji in dirigenti pihalnih orkestrov kot so Andrèe Waignein (2002-2007), Hardy Mertens (2003), Lorenzo Pusceddu (2004), Stephen Melillo (2008-2010), Jo Conjaerts (2009), Marco Tamanini (2010), in s priznanimi zborovodji kot so Andraž Hauptman (2004), Georg Grün (2006-2007) in Stojan Kuret (2007-2008).
 
Trenutno poučuje tolkala, bobne, in skupinsko igro na zasebnih glasbenih šolah goriške in videmske pokrajine (Glasbena Matica Gorica, Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel…). Vodil je tečaje bobnov in ritma v osnovnih in nižje-srednjih šolah. Od leta 2006 pripravlja tolkalsko sekcijo mladinske godbe Anbima dežele Furlanije Julijske krajine pod imenom “Banda giovanile regionale Anbima del Friuli-Venezia Giulia”. Kot tolkalist sodeluje z različnimi orkestri kot so Orchestra Mitteleuropea, Filharmonični orkester “Città di Monfalcone”, Orchestra civica di fiati “Città di Gorizia”, Orkester Ars Atelier, Orchestra di Venezia, Movie Chamber Orchestra in z drugimi deželnimi pihalnimi orkestri ali skupinami ter koncertira v različnih evropskih mestih.
 
Na zborovskem področju je poleg vloge pevca v raznoraznih sestavih na obeh straneh meje prevzel, od sezone 2008-2009, vlogo dirigenta Mešanega pevskega zbora Rado Simoniti iz Brd. Z raznimi sestavi je snemal zgoščenke, pri snemanju plošče Pevske skupine Musicum pa je bil producent. Decembra lani je izšla CD plošča njegovih zborovskih del v izvedbi primorskih zborov. Po zborovski izkušnji v operi Carmen skladatelja Georgesa Bizeta v Areni v Veroni leta 1995 in sakralni drami za 400 izvajalcev Ode a Bertrando furlanskega skladatelja, muzikologa in zgodovinarja Marca Maria Tosolinija leta 1996, se je približal instrumentalni glasbi. Kot skladatelj je zaželjen najbolj na zborovskem področju, ampak v zadnjih letih tudi na instrumentalnem in orkestralnem; njegove kompozicije se pojavljajo na različnih zgoščenkah in zbirkah izdanih bodisi v Italiji ali Sloveniji; prisotne so v mnogih repertoarjih preprostih zborovskih nastopov in na mednarodnih tekmovanjih v različnih državah Evrope. Komorni zbor Ipavska iz Vipave je na zborovkem tekmovanju v Postojni leta 2004 dobil posebno nagrado za izvedbo sodobne skladbe izpod peresa Patricka Quaggiata. Dve leti kasneje (2006), na istem tekmovanju je isti zbor prejel še dve dodatni nagradi ob izvedbi skladbe istega avtorja. Letos je na tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju ob Savi dobil nagrado za najboljšo noviteto in še nagrado za najboljšo skladbo tekmovanja.
 
Na zborovskih tekmovanjih je večkrat tudi član ocenjevalne komisije. V poletju 2007 je italijanski projektni zbor Coro Giovanile Italiano naštudiral štiri Quaggiatove skladbe, ki so bile izvedene v različnih deželah Italije; zbor deluje v organizaciji Feniarco-a (Federazione Nazionale Italiana Associazioni Corali). Leta 2004 mu je Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice izdala avtorsko zbirko zborovskih skladb za različne zasedbe in leta 2008 še eno bolj obširno. Leta 2001 so nagradili eno njegovo skladbo na natečaju ob tisočletnici prve omembe Gorice. Leta 2005 je napisal kantato za mešani zbor in orkester po naročilu tržaškega sedeža Rai ob 60. obletnici Radia Trst A in 10. obletnici Slovenske televizije; stošestdeset pevcev in orkestrašev je izvedlo to delo v decembru istega leta. Drugo kantato pa mu je leta 2006 naročila Zveza kulturnih društev iz Nove Gorice posvečeno briškemu pesniku Alojzu Gradniku ob njegovi 40. obletnici smrti. Izvedli so jo februarja in marca 2007 po goriškem obmejnem prostoru. Društvo Planika in Vokalna skupina iz Grgarja so mu naročili cikel skladb na poezije Mateja Bora, da bi obeležili pesnikovo 95. obletnico rojstva in 15. obletnico smrti. Projekt so izvedli aprila 2008. Vokalna skupina Vinika iz Brd mu je istega leta naročila cikel priredb znanih božičnih pesmi za ženski zbor in godalni orkester, ki so jih nato izvajali na raznih koncertih decembra in januarja. Avgusta in nato novembra lani je imel njemu posvečen celovečerni koncert instrumentalnih in zborovskih skladb. Nekaj večjih del zaključenih pred kratkim čaka na izvedbo. Leta 2008 je bil med nominiranci za nagrado umetniških dosežkov Zlato zrno.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si