Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1702
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Vremšak, Samo (1930–2004)


Samo Vremšak  je bil rojen 29. maja 1930 v Kamniku kot sin Cirila Vremšaka (1900-1968). Po šolanju v Kamniku je končal leta 1948 Ekonomski tehnikum v Ljubljani. Srednjo glasbeno šolo je končal v 3 letih in se vpisal na Akademijo za glasbo, oddelek za kompozicijo. Že v času študija so bila izvajana njegova dela v Klubu komponistov AG (Sonatina za klavír, Trije preludiji za klavir, samospevi itd.). Diplomiral je 1956 z izvedo I. stavka Simfonije za veliki orkester. Hkrati s študijem kompozicije je vpisal še solopetje in diplomiral 1960 pri prof. Adu Darianu. Od tedaj dalje je deloval kot baritonist koncertant.
 
Istega leta je bil sprejet v članstvo Društva slovenskih skladateljev, ki periodično objavlja njegova dela. Ustvarja na vseh kompozicijskih področjih: simfoničnem, komornem in zborovskem. Pomembnejša dela: I. simfonija, II. simfonija, Sonatina za godala, Concertino za klavir in godala, Sedem miniatur za godala, Dramatična uvertura za veliki orkester, Tniptyhon za orgle, Tema con variazioni za orgie, Sonatina za trobento in klavir, Sonatina in due tempi za rog in klavir, Vóznica za mezzosopran, moški zbor in orkester, Marija in mlinar za mezzosopran in komorni orkester. Tu je še večje število samospevov in pnibližno 80 zborovskih skladb, kamor so vštete umetne in priredbe narodnih. Večino zborovskih skladb ima objavljenih v reviji "Naši zbori".
 
Samo Vremšak je bil najprej profesor na Srednji glasbeni šoti v Ljubtjani, nato je živel 2 leti kot svobodni umetnik, 8 let je bil glasbeni pedagog na osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku, nadalje 2 leti svetovatec za glasbo pri Zvezi kulturno prosvetnih organizacij Slovenije, 3 leta vodja zbora pri Slovenski filharmoniji, od leta 1978 je docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je tudi predstojnik oddetka za kompozicijo. Bil je tudi član Slovenskega okteta. Samo Vremšak je nosilec Gallusove plakete.
 
Umrl je 7.oktobra leta 2004.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si