Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JAN
07
2012
KONCERT - KPZ Mysterium Komorni pevski zbor Mysterium iz Kranja je pod vodstvom Urške Fabijan pripravil (božični) koncert, ki ga je izvedel v Župnijski cerkvi sv. Martina v Stražišču pri Kranju v soboto, 7. januarja 2012 ob 19. uri.

Naslovnica koncertnega lista (Vir: Sken promocijskega materiala organizatorja koncerta)

 

Program koncerta (Vir: Sken promocijskega materiala organizatorja koncerta)

 
   No, da razčistimo na začetku. V zapisu izpred pol ure podpisani pohvalim program, sestavljen iz izključno del slovenskih avtorjev. Sedaj pa (po)hvalim program, sestavljen izključno z deli tujih skladateljev? Da, prav to bom storil v pričakovanju, da nam KPZ Mysterium z Urško Fabijan v bližnji prihodnosti ponudi program, ki bo orientiran predvsem na slovensko zborovsko ustvarjalnost.
   Gremo sedaj z mislijo naprej. V zadnjem času se je domov vrnilo več v tujini izobraženih dirigentov: Batičeva iz Münchna, Ploj-Peršuhova iz Mannheima, Vrhovnik iz Gradca, Fabijanova pred pol leta iz Salt Lake City-a (ZDA) ter pred 14 dnevi Gregorc-Bukovčeva iz Stockholma. Pa morda še kakšen pred tem ali v okviru zgoraj opredeljenega časovnega obdobja. Opravičilo nenamerno nenavedenim!
   Dirigentka KPZ Mysterium (ustanovna ter aktualna) se je sedaj torej vrnila s podiplomskega zborovskega izobraževanja v ZDA , in trenutno spet deluje na stari celini (Slovenija, Italija) in vodi pet zborov. Tako, kot je bilo "čez lužo": njen profesor je dan za dnem vodil zbore, dogajalo se je vsak trenutek ... Izvajanega programa je bilo čez glavo, vplivi od tu in tam, izvajali so tudi skladbe slovenskih skladateljev - glej tu , tu in tudi tu .
   OK, na včeraj izvedeni program gledam torej iz navedenega stališča: Fabijanova je predstavila (in podpisala) program, ki jo je najbolj prepričal v času študija v tujini. Vse dobro - a če boste (navedeno po času vrnitve domov, glej zgoraj): Batičeva, Ploj-Peršuhova, Vrhovnik, Fabijanova in Gregorc-Bukovčeva (pre)dominantno izvajali dela tujih avtorjev, pozabljali pa na domačo ustvarjalnost - to pač ne bo dobro. Se razume eno "zdravo" razmerje med tujerodnim in domačim, na dirigentih pa je, da to strokovno-kvalificirano "dozirajo" slovenski publiki.
 

   V redu - peli so samo tuje skladatelje - pa še poglejmo kako so po mnenju podpisanega peli. Ne vem, če sem sploh kdaj slišal KPZ Mysterium tako dobro peti, pa jih spremljam že leta. Zbor je številčnejši kot prejšnja leta, zvok je bil (tudi zato) kompakten, program je bil večinoma (Hakenberger?) že utrjen in suvereno predstavljen. Moški glasovi so dober material, kakšen visok (pa tudi altovski) glas bo pa "nežnejšemu" delu zbora še koristil.

   V štirih mesecih so torej naštudirali zahtevne skladbe, med katerimi vsaka nosi svoje zahteve in zgodbo. Morda sta bila Donostia in Hakenberger prvič izvajana pri nas, posebej pa smo lahko hvaležni Fabijanovi za umestitev imena Craig Hella Johnson v zborovski repertoar, izvajan v Sloveniji. Njegov zbor Conspirare je poleg Bruffy-evih sestavov in St. Olaf Choir Antona Armstronga morda največ, kar ZDA lahko ponudijo - poleg Chanticleerov in Cantusa - na zborovskem področju. Sicer podpisanemu Lo, how a rose / The rose ni najbolj umetelno zasnovana, motivni kontrapunkt predpisuje preveč v stilu sedaj jaz-sedaj ti-sedaj jaz-sedaj ti... izmenjavanja motivov. Dva motiva, eden srednjeveško nemški in eden pop-sodoben, oba vsebujeta "rose", vrtnico, cvet v naslovu. Če bi bilo tudi več vertikalnega kontrapunkta motivov bi bila skladba kompozicijsko vrednejša. Sicer pa soliden crossover, a pri Hella Johnsonu poznamo tudi kaj boljšega. A več drugič ...
 
   Kratek koncert je bil, izčrpen in soliden. Toliko se da pač narediti v 4 mesecih.
   Torej, KPZ Mysterium : naslednjič slovensko?
 

KPZ Mysterium v Stražišču januarja 2012  (Mobifoto: © 2012 ASTRUM)

 
Zapisal: Vito Primožič, urednik založbe ASTRUM, 08Jan2011 9:30 GMT-1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si