Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUL
31
2006
16. EUROPA CANTAT Festival V nemškem Mainzu se je pričela 16. tri-enalna prireditev EUROPA CANTAT

MAINZ, ponedeljek, 31. julij 2006 - Tudi v Mainzu se je včeraj pričel nov teden: tokrat za 3.500 udeležencev 16. zborovskega festivala Europa Cantat. Po prvih organizacijskih težavah (osebje za informacijskimi mizami pošilja udeležence na neprave kraje, nastanitveni problemi, ...) lahko zapišem, da se stvari nekako urejajo - pa saj smo vendar v Nemčiji! Po delu v ateljejih, ki poteka dopoldne, Open Singing po kosilu, sledijo popoldne ateljejski koncerti in zvečer še posebni koncerti. Tako smo v ponedeljek, 31. julija lahko prisluhnili koncertu ateljeja, ki ga je vodila nemška vokalna skupina Singer Pur. Skupaj s še tremi vokalnimi skupinami (Laidos iz Belgije ter Var Musica in Cantemus iz Francije) so izvedli koncert s skladbami, ki so jih "dodelali" v okviru njihovega ateljeja. Ob koncu koncerta so vsi pevci skupaj predstavili dve svetovni praizvedbi: priredbo nemške ljudske Im schoensten Wiesengrunde, ki jo je posebej za ta sestav napisal ameriški skladatelj William Hawley in skladbo Veni Creator Spiritus, ki jo je napisal slovenski skladatelj Damijan Močnik. Le-ta je prvi izvedbi svoje novitete tudi dirigiral, štiri vokalne skupine pa so bile razporejene po cerkveni ladji Johanneskirche.

 


 

 

 

MAINZ, torek, 1. avgust 2006 - Današnji dan poteka v Mainzu drugače: po jutranjih ateljejih v mestu se je večina pevcev odpravila na pot po reki z ladjami po dolini Rena. Po dobrih treh urah vožnje je "karavana" 4 ladij prispela do 80 km oddaljenenega turističnega kraja, kjer je Ren najglobji in najožji - Loreley pri Sankt Goarshausen-u. Odprti amfiteater je sprejel množico pevcev, ki so pod vodstvom Roberta Sunda tri (!) ure prepevali razne zborovske pesmi, zbrane posebej za to priliko. Dež, ki je dvakrat skoraj prekinil srečanje, ni pregnal množice pevcev. Po vrnitvi v Mainz za večer ni predvidenih večjih koncertov, razen nekaj manjših zborovskih dogodkov v okolici mesta.

 

 

 

 


 

MAINZ, sreda, 2. avgust 2006 - Zjutraj delo po ateljejih in priprave na koncerte, ki so predstavitev tedenskega dela pevcev in dirigentov. Ob 14. uri Open Singing z Malcomom Goldringom iz Velike Britanije, ki se je tokrat predstavil tudi kot skladatelj učinkovitih skladb za to priliko. Zbori, ki kot skupine sodelujejo na Europa Cantat se vsakodnevno predstavljajo na koncertih, ki so praviloma popoldne - tako tudi danes. Ob 20. uri je bil v Rheingoldhalle eden viškov tega festivala: projekt Songbridge, ki ga je utemeljil prof. Erkki Pohiola, ustanovitelj in dirigent finskega zborovskega čudeža: zbora Tapiola. Prvič je projekt stekel na svetovnem zborovskem simpoziju v Rotterdamu leta 1999. Teden dni mladi pevci iz različnih držav preživijo skupaj in skladbe ob koncu predstavijo na koncertu. Tokrat so to bili fantovski zbori iz bolgarske Sofije, nemški zbor Chorknaben Uetersen in deški zbor iz litvanske Rige. Predstavili so novitete Filipa Pavlova (BG, roj. 1949), Jensa Margrafa (D, roj. 1964) in Ugisa Praulinša (LV, roj. 1957). Ob 22. uri sta bila še zadnja koncerta dneva: švedska zborovska atrakcija Amanda in nemški vokalni moški kvintet Amarcord - oba koncerta sta bila v razprodanih dvoranah. Podpisani lahko zapiše nekaj več o slednjem koncertu: kvintet Amarcord, ki poje skladbe za mešani zbor - čeprav v moški zasedbi - je predstavil sakralni program, v katerega je vključil tudi Handl-Gallusa s skladbo Festina ne tardaveris Domine. Sicer kakor-za-koga, ampak podpisanemu sta bili najzanimivejši (najtehtnejši ?) skladbi Marcusa Ludviga (roj. 1960) Tenebrae in še posebej skladba Gloria iz leta 2001, ki jo je napisal Sidney Marquez Boquiren (roj. 1970) - obe skladbi sta bili napisani posebej za Amarcord.

 

 

 

 

 


 

 

MAINZ, četrtek, 3. avgust 2006 - Skoraj že rutina: delo po ateljejih, kosilo, Open Singing ... in vsak dan v tem tednu, razen torka razstava notne literature, CDjev in drugih z zborovstvom povezanih izdelkov v predverju Rheingoldhalle. Tu se predstavlja tudi založba ASTRUM, skupaj z drugimi razstavitelji iz tujine: Alfred Publishing, Baerenreiter-Verlag, Breitkopf & Haertel, Carus-Verlag, Edition Peters, Helbling, Oxford University Press, Schott, Sulasol in druge. Poleg mednarodnega programa založbe ASTRUM predstavljamo še serijo Monumenta Artis Musicae Sloveniae (MAMS), izdajateljsko dejavnost Društva slovenskih skladateljev in Javnega sklada za kulturne dejavnosti ter CDje nekaterih vidnejših slovenskih zborov. Najbolj obiskan dogodek tega dneva je bila izvedba Janezovega pasijona (različica iz leta 1725) v stolnici s Helmutom Rillingom kot dirigentom. Posebnost je bila v tem, da so med udeležence festivala razdelili 2.000 (!) zborovskih partitur, tako da so vsi ljudje v cerkveni ladji - skupaj z zborom - peli vse korale iz pasijona. Navkljub velikemu številu pevcev pa se je zvok nekako "prerazporedil" in učinek ni bil tako "voluminozen" kot se je pričakovalo: glasnost zvoka tudi približno ni naraščala linearno s številom pevcev. Vseeno pa je bil učinek precejšen in atmosfera navdušujoče enkratna.Med poznovečernimi koncerti je bil spet inspirativen koncert Singer Pura, tokrat z nemškimi ljudskimi pesmimi v svežih priredbah, prehodnimi zgodovinskimi impresijami in za konec s popularnimi skladbami.

 

 

 

  


 

 

MAINZ, petek, 4. avgust 2006 - Predzadnji dan se začenja kot običajno, vrhunec dneva pa bo izvedba Orffove Carmine Burane na prostem z udeležbo publike pri petju zborov iz kantate. Ob 16. uri je bil v Johanniskirche koncert ateljeja B3: Composers Conducting / Skladatelji dirigirajo in polovico sporeda je pripadlo Damijanu Močniku s skladbami Si vox est, canta; The Beatitudes; Verbum supernum prodiens, Christus est natus ter praizvedbo In taberna quando sumus - vse za mešani zbor (le zadnja tudi s spremljavo ročnega bobna). Poleg Močnika je dve svoji skladbi predstavil tudi finski skladatelj Pekka Kostiainen. Ob 20. uri je sledil koncert ateljeja, ki je izvedel Requiem švedskega skladatelja Nilsa Lindberga. Izvedbo je vodil Robert Sund, poleg zbora in treh solistov pa je sodeloval še mladinski jazz orkester. Za zaključek večera pa je bila na prostem (Gutenbergplatz) izvedba Orffove Carmina Burana, kjer je nekatere zborovske dele lahko pela tudi zbrana publika.

 


 

MAINZ, sobota, 5. avgust 2006 - Zadnji dan festivala prinaša še nekaj ateljejskih koncertov, Open Singing na Gutenbergplatz in zaključni koncert. Le-ta je predstavil atelje miziklov z naslovom Famous Musicals in From Song to Stage with Amanda. Predstavil se je še gostitelj naslednjega Europa Cantat festivala - že 17. po vrsti - ki bo leta 2009 v nizozemskem Utrechtu. V okviru te predstavitve je zapel še nizozemski ženski zbor Cantate Venlo z zborovodjem Dion Ritten-om. Tako se je končal festival vEuropa Cantat v Mainzu, ki je med edinega slovenskega zborovskega (med nekaj posamezniki) predstavnika zapisal skupino jazz.si.

 

 

 


Dnevnik zborovskega festivala Europa Cantat s prizorišča v Mainzu pripravlja Vito Primožič
Objavljeno: 31.07.2006  - 6.8.2006
VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol):
1. Koncert ateljeja Singer Pur ter skladatelj Močnik [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

2. Vokalni ansambel Vocal Ars Musica iz Francije [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

3. Nekaj udeležencev iz Slovenije in Švedske [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

4. Choreley [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

5. Songbridge [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

6. Ansambel Amarcord [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

7. Seznam razstavljalcev [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

8. Razstavni prostor založbe ASTRUM [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

9. Razstavni prostor pred Rheingoldhalle [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

10. Koncert Bach: Janezov pasijon v stolnici [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

11. Atelje Composers Conducting - vaja [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

12. Atelje Composers Conducting - nastop [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

13. Decorate It! [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

14. Zaključni koncert - atelje Amanda [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

15. Zaključni koncert - Famous Musicals [Foto: © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si