Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUL
15
2006
4. Svetovne zborovske igre 2006 Xiamen / Kitajska Pod prejšnjim imenom "Choir Olympics" se danes začenja veliki mednarodni zborovski festival

500 km severno od Hong Kong-a in okoli 1000 km južno od Šanghaja se v mestu Xiamen na Kitajskem začenjajo 4. Svetovne zborovske igre (4th WORLD CHOIR GAMES 2006). Kitajske oblasti so od organizatorjev zahtevale in seveda (!) pridobile soglasje, da se ne imenujejo več "Choir Olympics", kot so se v predhodnih treh "izdajah".

 

Na igrah sodeluje kot edini slovenski zbor Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren iz Žirovnice pod vodstvom Irene Kosmač. Kot sami zapišejo: "Skupaj delujejo dvanajst let, pomembno spodbudo njihovemu delu pa daje družabnost ... ,  Prepevajo priredbe narodnih pesmi, umetnih, posebno svežino pa je prinesla zabavnejša literatura. ..."

 

V mednarodni žiriji pa sodeluje tudi Karmina Šilec in drugi "zborovski znanci", kot. npr. Gene Brooks (ZDA), Georg Grün (Nemčija), Karen L. Grylls (Nova Zelandija; prejšnji teden na tekmovanju Seghizzi), Don James (Kanada), Steen Lindholm (Danska), Vytautas Miškinis (Litvanija), Werner Pfaff (Nemčija), Fred Sjöberg (Švedska), Robert Sund (Švedska), Jennifer Tham (Singapur), Jonathan Velasco (Filipini), Jos Vranken (Nizozemska), Aleksandar S. Vujić (Srbija) in drugi.

 

Med drugim bodo nastopili tudi: The Australian Voices (Avstralija) s Stephenom Leekom, Voices Unlimited iz Avstrije in Jauniesu Koris Kamer iz Latvije (Maris Sirmais).

 

Irena Kosmač nam je s prizorišča že poslala prvo poročilo in nadejamo se še novih, ki naj bi bila objavljena na tem mestu. Za to prijaznost se Ireni in pevcem Mešane pevske skupine Dr. France Prešeren s tega mesta prijazno zahvalimo.

 

XIAMEN / KITAJSKA, 14. julij 2006: "Lep pozdrav. Oglašam se z drugega konca sveta, s kitajskega Xiamena. Po dveh dneh letališč končno tukaj. Zelo prijetno mesto, vlaga pa obupna. Brez klime ne preživiš. Tako prijaznih in ustrežljivih ljudi še nisem srečala. Ob dveh zjutraj, ko smo  prispeli v hotel, nas je pričakalo celotno osebje hotela. Zbori iz celega sveta počasi prihajajo sem in na registracijskem desku že nastaja gneča. Včeraj smo opravili obe uradni akustični vaji v dvoranah, kjer bomo imeli tekmovanje. Danes si bomo privoščili izlet na morje, zvečer pa sledi parada z uradno otvoritveno slovesnostjo. Jutri gre zares. Več o tem pa naslednjič.

Pozdrav, Irena in pevci MEPS dr.France Prešeren."

 


 

XIAMEN / KITAJSKA, 15. julij 2006: "Prav en lep kitajski pozdrav. Zadeva tukaj se je pričela odvijati v tekmovalno smer. Uro nazaj smo se vrnili z uradne otvoritve pevske olimpijade. To je bila res paša za oči. Kitajski spektakel. Kostumi, žive barve, nastopajočih ogromno. Prikazane je bilo precej kitajske tradicionalne glasbe, tako petja kot plesa. Prav posebno, nekako grleno petje. Fantastično, ker je neobičajno za naša ušesa, ampak po nekaj pesmih, se tega že kar malo naješ. Je res drugačna glasba. Na otvoritvi je nastopilo nekaj zborov, povabljeni s strani organizatorja. Zastopane so bile vse celine. Najbolj je seveda "zažgala" South Africa, haha. Za zaključek je na oder prišel 270 članski zbor ( se nisem zmotila v številki ) in zapel z nekaterimi solisti obe uradni pesmi olimpijade. Jutri pa gre zares. Ob 14 uri po kitajskem času ( so 6 ur spredaj ) se začne ljudska kategorija. Ob 15.45 imamo prijavo, približno ob 16.20 smo na odru."

 


 

 

XIAMEN / KITAJSKA, 17. julij 2006: "Ojla. LP z drugega konca sveta. Obe kvalifikaciji smo dali skozi. Uspelo nam je priti v finale v kategoriji ljudske pesmi. Zbrali smo 20,88 točk. Sodelovalo je nekaj čez 30 zborov, v finale nas je prišlo 12. Vsi zbori so šteli preko 50 pevcev, tako, da se nam sploh fino zdi, da je nas 11 med izbranci. Dol padeš, ko vidiš razne Kitajce, Indonezijce, Japonce,...Oblačila fantastična, scenski nastop naštudiran v zadnjo malenkost. Vsak od teh zborov ima cel kup osebja s seboj ( predsednike zborov, predstavnike za tisk, frizerje, maskerje, vsaj 2, če ne 3 človečke, ki zbor upojejo; glavni dirigent samo maha ).
Drugače se imamo kar dobro. Ubija nas strašna vlaga. To pa res težko prenašamo. Hrana je za naš okus nekoliko preveč kitajsko kitajska, ampak v cateringu vseeno evropsko prilagojena. Otvoritvena slovesnost je bila spektakel. Kitajci so pač mahnjeni na to, da je vsega ogromno. Poslušati zbor z 270 pevci, to kar ne morem pozabit.
Tekmo imamo 18.7. ampak pojma še nimamo kdaj. Tu je ura 6 ur naprej. Ta trenutek sedimo v hotelu in čakamo telefonske klice organizatorja. Kitajci so tudi mal bol na počasi narejeni. Pa strašno komplicirajo. Vsako stvar morajo vsaj 3 človečki odobriti. Tudi policijske kontrole je na prizoriščih ogromno. Nekako nismo tega več navajeni.
V glavnem, sporočim, ko bo kaj novega.
Čavči, Irena"


XIAMEN / KITAJSKA, 19. julij 2006: "Ojla. No, pa je za nami. Smo ponosni dobitniki bronaste medalje v kategoriji ljudske pesmi. Tekmovalo je 46 zborov. Mislim, da je podatek, da smo bili med vsemi najmanj številčni in tudi najstarejši, haha. V kvalifikacijah nas je bilo 30, ostali so v skupino prišli brez kvalifikacij. Danes zvečer imamo še zaključno slovesnost s koncertom zmagovalcev posameznih kategorij. Sigurno bo tudi to spektakel.
Iz dežja zadnjih dni se je končno pokazalo sonce, pa tudi temperatura je narasla na spoštljivih 36 stopinj. Vročeeee, vlažnoooo, ... zdaj res že komaj čakamo frišni gorenjski zrak. Pa eno dobro pivo!!!!
Čavči, Irena"


Objavljeno: 09:30, 15.07.2006 in dopolnitve 
VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol):
1. logo festivala [vir: promocijsko gradivo]
2. Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren iz Žirovnice [Foto: MPS FP]
3. Mešana pevska skupina Dr. France Prešeren iz Žirovnice v dvorani radovljiške graščine [Foto: MPS FP]

 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si