Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

SEP
18
2007
KONCERT - APZ UP na turneji v Srbiji Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem se je pred dnevi vrnil iz turneje po Srbiji, kjer je izvedel dva koncerta.

 

 Prvi koncert se je odvil v nedeljo, 16.9.2007, v Beogradu v katoliški cerkvi Blažene Device Marije, pri organizaciji koncerta pa je sodelovalo Društvo Slovencev »SAVA« v Beogradu. Na koncertu je zbor navdušil številno občinstvo z izredno izvedbo zahtevnega programa, med katerimi so bila dela Mendelssohna, Viadane, Brittna, Mokranjca in Pulitija, prav tako pa tudi priredbe slovenskih ljudskih skladb priznanih slovenskih skladateljev: Lajovica, Merkùja, Kumarja, Kureta, Močnika, Lajovica in Čopija. Drugi koncert je bil v torek, 18.9.2007, v Negotinu v okviru 42. festivala Mokranjčevi dnevi, na katerem so se z istim programom predstavili pred zaključkom festivala kot povabljeni vrhunski zbor iz tujine. Izbrano občinstvo je zbor med koncertom večkrat nagradilo z bučnimi aplavzi in vzkliki, glasbeni strokovnjaki in kritiki pa po koncertu niso skoparili s pozitivnimi besedami.


FESTIVAL MOKRANJČEVI DNEVI je najpomembnejši zborovski festival v Srbiji, v okviru katerega vsako leto organizirajo tekmovanje pevskih zborov v izvajanju glasbe Stevana Mokranjca, enega največjih srbskih skladateljev pravoslavne glasbe. Letos so se tekmovanja udeležili štirje zbori, med katerimi je drugo mesto zasedel zbor »Hrast« iz Doberdoba v Italiji. V okviru festivala so člani Simfoničnega orkestra RTS s solisti premierno izvedli »Rekvijem za Nikolu Teslu«, ob zaključku likovne akademije je bila odprta razstava z nastalimi umetninami, zadnji dan festivala pa je bil namenjen folklori.

 

 


AKADEMSKI PEVSKI ZBOR UNIVERZE NA PRIMORSKEM je bil ustanovljen oktobra 2004 in danes šteje okrog 40 pevcev, študentk in študentov Univerze na Primorskem. Repertoar zbora obsega sakralne in posvetne skladbe obdobij od renesanse do današnjih dni, posebno pozornost pa namenja izvedbam skladb primorskih skladateljev. Zbor redno nastopa na prireditvah v okviru Univerze na Primorskem, svoje delo pa predstavlja tudi na koncertih doma in v tujini. Prvi mednarodni uspeh zbora sta zlati plaketi in 1. mesti v kategoriji mešanih mladinskih zborov ter kategoriji ženskih pevskih zborov na mednarodnem tekmovanju v Prevezi 2006 (Grčija). Največji uspeh zbora pa je zlata plaketa na 20. slovenskem zborovskem tekmovanju NAŠA PESEM 2007 in posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe iz obdobja renesanse. Zbor deluje v okviru Študentske organizacije Univerze na Primorskem. Za kvaliteten razvoj posameznikov skrbita asistenka zborovodje Maja Cilenšek in vokalna pedagoginja Vida Matičič. Zbor od vsega začetka vodi skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi.

 

 

O koncertu v Negotinu si lahko več preberete na tem mestu.

 

 


Objavljeno: 9:45, 23.09.2007 in dopolnjevano kasneje 
VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol / od leve na desno):
vse gradivo:  APZ UP in prireditelji koncertov (vir: © 2007 APZ UP; uporabljeno z dovoljenjem)
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si