Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

APR
06
2014
VABILO - IN MEMORIAM 1914-2014 V nedeljo, 6.aprila 2014 ob 20h, v Ljubljani, v cerkvi sv. Jakoba na Gornjem trgu pripravlja Simfonični orkester Cantabile z dirigentom Marjanom Grdadolnikom koncert v spomin - in opomin - 100. obletnice začetka I. svetovne vojne ...
Vabilo (Vir: Promocijski material organizatorja koncerta)
 
Simfonični orkester Cantabile je svoj prvi koncert, ki ga je odigral le nekaj mesecev po ustanovitvi decembra 2010, poimenoval 'In memoriam – Lux aeterna' in ga posvetil nekaterim skladateljem, katerih smrti smo se spominjali v letu 2011. V zgolj nekaj letih, ki so minila do danes, je orkester številčno in kakovostno močno napredoval in izpeljal mnoge odlične projekte in koncerte, ki so navdušili na tisoče poslušalcev; posebej odmevna je bila (in je še vedno) vseslovenska koncertna turneja z Galom Gjurinom z osrednjim koncertom v Cankarjevem domu aprila 2013, katerega živi posnetek je pred kratkim izšel tudi na dvojni CD plošči.
Vendarle pa Simfonični orkester Cantabile, ki ga umetniško vodi dirigent Marjan Grdadolnik, ob odmevnih in izrazito simfoničnih koncertih pripravlja tudi bolj komorne, vokalno-instrumentalne koncertne dogodke z intimnejšo in bolj poglobljeno glasbeno komponento (tokrat v zasedbi godalnega orkestra). Eden takšnih je tudi nocojšnji, že drugi spominski koncert 'In memoriam 1914–2014', tokrat pripravljen ob 100. obletnici začetka I. svetovne vojne, ki se ga spominjamo v letu 2014. Skladbe na nocojšnjem programu naj bodo poleg sporočilnosti in glasbenega karakterja, ki ga nosijo, namenjene tihemu, spoštljivemu spominu na 17 milijonov žrtev 4,5-letne I. svetovne vojne in vseh vojn, ki so ji sledile in s svojo krvavo nesmiselnostjo še dandanes jemljejo nedolžna življenja širom sveta
Program se začne s Komorno simfonijo, ki jo je Šostakovič posvetil vsem žrtvam fašizma in vojne, zaključi pa z navdušujočo in upanja polno Mašo sončnega vzhoda (Sunrise mass), ki jo bo ob orkestru Cantabile izvedel 120-članski združeni pevski zbor.
 
Program se začne s Komorno simfonijo, ki jo je Šostakovič posvetil vsem žrtvam fašizma in vojne, zaključi pa z navdušujočo in upanja polno Mašo sončnega vzhoda (Sunrise mass), ki jo bo ob orkestru Cantabile izvedel 120-članski združeni pevski zbor.


"Takšen bodi naš odgovor na nasilje:
glasbo bomo ustvarjali še bolj intenzivno,
še lepše in še bolj predano, kot kdajkoli prej."
– Leonard Bernstein
 
GODALNI ORKESTER CANTABILE
MePZ Adoramus Logatec

MePZ Stanko Premrl Podnanos
MePZ Rovte

dirigent: Marjan Grdadolnik
koncertni mojster: Matej Avšič

PROGRAM:

Dmitrij Šostakovič (1906–1975)
Komorna simfonija v c-molu, op. 110a

Tomaso Albinoni (1671–1751)
Adagio v g-molu

Jakob Petelin Kranjski (1550–1591)
Ecce quomodo moritur iustus, op. mus. 2/13

Ola Gjeilo (1978)
Maša sončnega vzhoda

nedelja, 6.april 2014 ob 20h, LJUBLJANA
cerkev sv. Jakoba na Gornjem trgu
 
Lepo povabljeni, vstop prost
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si