Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

MAR
27
2011
KONCERT - Arthur S. Sullivan: GONDOLJERJI V Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije je bila v okviru 12. Gostičevih dni izvedena koncertna izvedba opere Artur S. Sullivana in libretista WS Gilberta The Gondoliers or The King of Barataria / Gondoljerji ali Kralj Baratarije
 
Program in sodelujoči pri izvedbi koncerta (Sken: informacijski material organizatorja koncerta)
 
Vsebina opere (Sken: informacijski material organizatorja koncerta)
 
Izvajalci opere Gondoljerji v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije, v nedeljo, 27. marca 2011 (Mobifoto: © 2011 ASTRUM )
 
Nekaj misli podpisanega ob izvedbi:
 
Društvo Consortium musicum iz Ljubljane in umetniški vodja (ter-vse-ostalo) dr. Mirko Cuderman že skoraj 45 let prireja koncerte v Ljubljani in na odrih po Sloveniji in zamejstvu. Ob včerajšnjem koncertu smo lahko razmišljali, kaj dela "uradna" opera v Ljubljani. Dela, spi, čaka, - ali kateri glagol naj še sploh uporabimo?
 

Sredstva, ki so bila potrebna za izvedbo opere Gondoljerji - prvo izvedbo v Ljubljani, 122 let po prvi izvedbi v Londonu - niso bila majhna. Za društvo, ki je v osnovi tako in podobno financirano kot še 500 drugih v Republiki Sloveniji, je bil to velik, velik zalogaj. Se res ne more najti okrušek sredstev - ali naj napišem promile, ki jih znam definirati - ki jih za svoje delo (?) dobi uradni operni oder v Ljubljani?

 
Ne, ne bom napisal, saj odgovornim to ne bi pomagalo, in vem, da sredstev ne bodo našli. Kot jih že v več kot 40 letih - niso.
 
A umetniški naboj, smelost, zanesenjaštvo ter profesionalni pristop so društvu Consortium musicum tudi tokrat pomagali stkati izvedbo, ki je ne bomo pozabili.
 
Ob vinu, ki je z leti vedno boljše - dr. Cudermanu - smo lahko prisluhnili kar 9 solistom: poznamo petje M. Arnež Volčanšek, E. Dobravec, T. Plut, M. Stopinška, M. Trčka, J. Volčanška; "obnovili" smo si petje "dokaj novih": Roka Bavčarja in Petra Martinčiča, ter prisluhnili zanimivemu ter obetajočemu glasu Klementine Žabjek.
 
Zbor, četudi maloštevilen, je solidno opravil svojo nalogo, tudi v divisi postavitvah ženskega in moškega zbora. Orkester je obsežno - več kot dve uri trajajočo koncertno uprizoritev opere - suvereno obvladal, če pomislimo, da poleg bralne vaje, orkestralne vaje, vaje s solisti in zborom ter generalke, ni mogel imeti več možnosti za brušenje svoje "forme". Spet gornji promili!
 
Enako posebna zgodba je - za to priložnost pripravljeni poslovenjeni libreto Tatjane Hernaus. Poleg dr. H. Neubauerja, P. Oblaka, ddr. Grdine in J. Humra, se bomo očitno privadili tudi novemu imenu, tokrat Tatjani Hernaus. Podpisani sicer obžaluje, da Gondoljerje niso izvedli v slovenščini, saj je prepesnitev (vse)skozi tekoča, besedno bogata, vsebinsko primerna, seveda rimana, prav nič pleonazmično ponavljajoča. Bravo.
 
Prav lahko si mislimo, da je vse niti izvedbe, tako umetniške kot organizacijske vodil dr. Mirko Cuderman. Lahko pa si predstavljamo - in vem, da nisem s tem daleč od resnice - da jo je tudi tako ali drugače - omogočil. Hvala mu za to.
 
Postludij: Čez natanko mesec dni se bo v Londonu poročil princ William, drugi v vrsti za prestol britanske monarhije. Leta 1891 je operi The Gondoliers prisluhnila njegova prapraprapraprababica kraljica Viktorija, na posebni izvedbi zanjo v Windsorskem gradu. Kljub republikanskim idealom glavnih protagonistov opere in jasno izraženem parodiranju plemstva v njej.
Namesto, da bi British Embassy v Ljubljani ob priliki poroke princa Williama priredil bogat sprejem, bi svoje diplomate lahko British Council v Ljubljani spomnil na prepletenost Gondoljerjev angleških avtorjev, železne lady kraljice Viktorije in poroke (saj v Gondoljerjih govore samo o porokah in kraljih!) potencialnega britanskega monarha - ter podprl včerajšnjo izvedbo "njihove" opere.
Stavim, da te povezave razbirajo šele zdaj - če jih sploh - don't you?
 
Zapisal: Vito Primožič, urednik založbe ASTRUM (28Mar2011; 19:30 GMT-1)
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si