Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

SEP
28
2011
NATEČAJ - Natečaj za zborovske skladbe za nagrado Ignacij Ota Iztekel se je peti razpis natečaja za zborovske skladbe za nagrado Ignacij Ota in na njem sta nagradi prejela tudi skladatelja Bojan Glavina Andrej Makor. Čestitamo!

Zveza slovenskih kulturnih društev (ZSKD) ga je razpisala v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti, Pokrajino Trst in deželnim zborovskim združenjem USCI FJK.

 

ZSKD je bila pobudnica natečaja, ki ga je posvetila svojemu dolgoletnemu cenjenemu sodelavcu, skladatelju, dirigentu in velikemu prijatelju zborovskega petja, Ignaciju Oti (1931-2001) iz Doline pri Trstu.

 

Namenjen je predvsem mladim glasbenikom, ki so se šele začeli uveljavljati na področju zborovske kompozicije. Vsi dosedanji razpisi so doživeli spodbuden odziv, zato si Zveza slovenskih kultrnih društev prizadeva za njegovo nadaljevanje, ki je bienalne narave. Odziv je bil sicer tokrat nekoliko manjši kot ob nekaterih prejšnjih rekordnih izvedbah, med prijavljenimi pa je bilo veliko mladih.

 

Strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik prof. Adi Danev (Aldo Danieli), profesorja Davide Clodig in Marko Vatovec ter novinarka muzikologinja dr. Luisa Antoni, je ocenila prispele skladbe in sklenila, da:

 

- nagrado za najboljšo skladbo za odrasle zbore in posebno priznanje za najboljšo skladbo mladega avtorja prejme Andrej Makor (roj. 1987) iz Škofij (SLO) za skladbo “Kantali smo veselo” na besedilo istrske ljudske,

 

- nagrado za najboljšo skladbo za otroški oz. mladinski zbor prejme Bojan Glavina (roj. 1961) iz Sečovelj (SLO) za skladbo “Tri drobtinice” na besedilo B. Gregorič Gorenc,

 

- posebno priznanje strokovne  komisije prejme Aljoša Tavčar iz Trsta, (roj. 1971) za skladbo “Mlada luna” na besedilo Borisa Pangerca.

 

Svečana podelitev bo v nedeljo, 16. oktobra 2011, v Občinskem gledališču France Prešeren v Boljuncu – Dolina (TS) v okviru počastitve 80-letnice rojstva in 10-letnice smrti skladatelja Ignacija Ote, ki jo pripravljajo društvo SKD Valentin Vodnik, skladateljeva družina in prijatelji pod pokroviteljstvom Občine Dolina in Zveze slovenskih kulturnih društev ter s prispevkom Pokrajine Trst. Predstavljeni bosta njegova biografija in notografija v publikacijah in posnetkih. Počastitev obletnice se bo pričela že 9. oktobra s postavitvijo spominske plošče na skladateljevi rojstni hiši ter z nastopom in predstavitvijo CD-zgoščenke Moškega pevskega zbora Valentin Vodnik, ki ga je dolga leta vodil. 

 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si