Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUL
11
2010
TEKMOVANJE - International Choral Kathaumixw 2010 Danes zjutraj - po našem času - se je končalo zborovsko tekmovanje International Choral Kathaumixw 2010 v Powell River (BC, Kanada). Na tekmovanju je sodeloval tudi Mešani zbor MEGARON iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika.
Zmagovalec celotnega tekmovanja je dekliški zbor Århus Pigekor (Danska) z zborovodkinjo Helle Hoeyer, MEGARON pa je zmagal v kategoriji ljudskih pesmi, kjer je posebej navdušil z Močnikovo priredbo-improvizacijo z naslovom Slovenske melodije. Megaron je bil uvrščen tudi na drugo mesto med mešanimi zbori.
 
Na istem prizorišču je potekalo tudi tekmovanje za solopevce: Megaronov pevec Martin Logar je zmagal med solopevci nad 21 let,  Andrej Cotman pa je bil drugi v kategoriji solopevcev do 21 let.
 
Dirigent Komornega zbora MEGARON, Damijan Močnik, pa je o zadnjih dneh letošnjega Kathaumixw takole povzel dogajanje:
 
"Po včerajsnjem [petek, 9. julij 2010; op. ur.] adrenalinskem koncertu smo danes lahko malo dlje pospali, ker je bila vaja za skupne pesmi šele ob 11h. Po prihodu v dvorano me objame moj prijatelj, Bob Geary, dirigent Piedmont Children's Choir iz San Francisca in mi reče:"V Powell River sem z zborom prišel zmagat, vendar sem včeraj po vašem nastopu spoznal, da boste zmagali vi in sem si potem mislil - Bob uživaj v enkratnem vzdušju na koncertu - tudi to je dovolj." Mi smo nastopili namreč zadnji v prvem delu, oni pa prvi v drugem. Novozelandci so nastopili zadnji in nas začarali z maorsko "kiki makake miara..."
 
Spletna stran tekmovanja Kathaumixw (Vir: web)
 
Potem po mikrofonu kliče umetniški direktor festivala Don James, naj pridem k njemu in Fredu Sjöbergu na oder, kjer mi oba čestitata za izvrsten nastop, potem pa me Don prosi, če lahko moj zbor zapoje zvečer na koncertu Whitacrovo Water night - jaz sicer predlagam kakšno slovensko, vendar vztraja pri ameriški. Bogve kaj ima za bregom... Potem me sreča še nekaj žirantov, se zelo zanima za moje skladbe, razlagati jim moram, kako delam z zborom, ipd. vendar profesionalno nobeden niti namigne ne, kdo naj bi bil zmagovalec celotnega tekmovanja. Popoldne  sledi fantastična zaključna večerja za dirigente, žirijo in glavne organizatorje. Don James nam predstavi žirijo in pove, da so imeli izredno zahtevne debate po vsaki kategoriji zaradi hude konkurence, da so včeraj sedeli več kot dve uri, do pol enih zjutraj, da so bila mnenja izrazito deljena, da pa so na koncu morali izbrati najboljši zbor.
 
In potem sledi veliki finale. Vsi člani zirije nastopajo na odru kot instrumentalisti, pevci, dirigenti - vsi so res izvrstni glasbeniki.
Na sredini prvega dela napovejo zborovsko presenečenje in nastopimo mi z Water night - poslušalci in pevci vseh zborov žvižgajo in ploskajo prej in potem - skratka božanski obcutek. In za konec zapojejo vsi otroški zbori zbori skupaj. V začetku 2. dela nastopijo Novozelandci z maorsko in  podelijo jim novustanovljeno nagrado publike. OK, si rečem - mi nismo zmagali, NZ tudi ne, torej ostane Piedmont. In po še eni točki, ko kot pevca zablestita zakonca Sjöberg napovejo zmagovalca in to je Århus Pigekor iz Danske. Popolno presenečenje. Dirigenti sedimo skupaj in večina se čudi izbiri, ne moremo se spomniti niti katere skladbe so danska dekleta včeraj pele, najbolj zanimivo pa je, da nihče ne čuti nikakrsne zavisti. Po končanem nastopu vseh mešanih zborov pod vodstvom Freda Sjöberga, vsa dvorana zapoje Hymn to Freedom Oscarja Petersona in to dvakrat, indijanska svečenica zmoli molitev za srečno pot vseh zborov domov in potem se začne festa. Nekaj naših pleše z
Novozelandci maorske plese, danska dekleta so slikajo z našimi fanti, Bob nas vabi čez kakšno leto v San Francisco, Kanadčani hočejo, da pridemo čez 2 leti spet sem, ko čestitam danski dirigentki, prijetni starejši gospe, pa mi pravi, da je izredno vesela, da je spoznala naš zbor, da smo za njena dekleta najboljši zbor in da tako dobro dirigiram, da me bo začela posnemat ... In potem Megaronci stopijo v krog in ob 23h začnejo peti vse po vrsti in preden gredo spat k družinam se objemajo in veselijo kot najsrečnejsi ljudje na svetu.
 
Komorni zbor MEGARON (Vir: web)
 
Kaj takega kot je bil letosnji Kathaumwix, res še nisem doživel. 2. mesto med mešanimi zbori in zmaga v kategoriji Folk and Cultural Traditions se nam zdita krasen uspeh. Sploh pa to, da 26 zborov iz 16 drzav vseskozi govori o Slovenskih melodijah kot o naravnost čudežni glabi. Komaj čakam, da jih jeseni predstavimo v Sloveniji, kajti tisto, kar smo izvajali s Komornim mešanim zborom v Marktoberdorfu, Krakowu in potem še na nekaj koncertih v Sloveniji je bila le mala predigra za to, kar smo naredili tukaj."
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si