Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

FEB
07
2012
NAGRADA - Nagrada Prešernovega sklada : Stojan Kuret Dirigent Stojan Kuret je ob slovenskem kulturnem prazniku prejel nagrado Prešernovega sklada za dirigentske dosežke na področju zborovske glasbe v zadnjih dveh letih.
iz utemeljitve nagrade:
 
   Dirigent Stojan Kuret, tržaški Slovenec, se posveča tako zamejskemu, kot tudi matično-slovenskemu ter mednarodnemu glasbenemu ustvarjalnemu toku. Kureta zanima predvsem človeški glas – nosilec zvoka in besede, ki ne potrebuje za svoje izražanje nobenih posrednikov, ki jih uporabljajo druga glasbila da posredujejo element zvočnega sporočila.
 
   Za kvalitetno posredovanje glasbene misli pa je potrebna – milost. In rojenice na Tržaškem so Kureta bogato obdarile. V dar je dobil redko milost – sposobnost človeškemu glasu izzvati harmonijo zvoka in povédnosti besede. Dirigent Kuret ta dar goji, ga razvija, nadgrajuje ter delí s svojimi vokalisti.
 
Stojan Kuret v italijanskem Arezzu septembra 2011 (MobiFoto: © 2011 ASTRUM Tržič)
 
   Kuretova zborovska umetnost je polna presežkov, od začetkov na Tržaškem z mladinskimi zbori in prvimi posnetki Kogojevih skladb za mladino ter Merkùjevih priredb ljudskega glasbenega izročila Slovencev v Italiji, preko desetletja uspehov polne poustvarjalnosti z Akademskim peskim zborom Tone Tomšič iz Ljubljane do njegovega novega zborovskega Párnasa – Vokalne akademije iz Ljubljane, ki jo je leta 2008 ustanovil, naslednje leto z njo zmagal njihov prvi Grand Prix in nato leta 2010 kot edini dirigent že drugič dosegel vrh svetovnega zborovstva z osvojitvijo Velike nagrade Evrope v zborovskem petju( prvič z APZ Tone Tomšič leta 2002).
 
   Dirigent Kuret s svojim predanim delom uglaševalca zborovskih sestavov zagotavlja presežno povezanost zvočnosti svetov. Svoje programe rad gradi na kontrastih; stoletja poveže  z izvedbami Gallusa in baročne opere, seznanja in govori preko glasbe Schuberta in le-zakaj pozabljenih slovenskih čitalniških skladateljev (Leban, Volarič) ter se nazadnje (z)najde tudi v postmodernem glasbenem ustvarjanju današnjih dni (Lebič, Krek, Čopi in Bonato). Od vedno mu je bila prva skrb in nuja predstavitev in uveljavitev slovenske zborovske ustvarjalnosti še posebej na tujih odrih (med drugim predstavitev slovenske sakralne zborovske glasbe na koncertu s Komornim zborom RTV v Italiji, in predstavitev slovenske zborovske literature na seminarju in koncertu z Akademskim zborom glasbene akademije Franza Liszta v Budimpešti).
 
   Če je vokalna glasba krožnica, je Kuret ena njenih prvih tangént. 
 
Prispevki:
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si