Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUL
02
2006
Koncert: Zbor sv. Nikolaja iz Litije V Zavodu sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani je bil v nedeljo, 2. julija 2006 koncert zbora sv. Nikolaja iz Litije

V nedeljo, 2. julija 2006 smo ob 20. uri v dvorani Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani lahko prisluhnili koncertu Zbora sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič. Pri izvedbah skladb spirituala in gospela so kot instrumentalisti sodelovali še: Zoran Škrinjar, klavir; Klemen Krajc, bas in Aleš Kajtna, bobni. Na tem koncertu je bila prvič izvedena skladba Damijana Močnika Adventus Spiritus Sancti, ki je bila napisana posebej za Zbor sv. Nikolaja Litija in je zboru in dirigentki tudi posvečena.

 

V samo nekaj letih delovanja je Zbor svetega Nikolaja Litija pomembno zaznamoval slovenski zborovski prostor. Na svojih nastopih po Sloveniji in tujini prejema odlične kritike. Deluje kot litijski župnijski zbor, pod okriljem Nove kulture Litija in je član evropske zborovske zveze Europa Cantat.


Posebej se je izkazal na državnem tekmovanju v Mariboru marca 2003, kjer je poleg zlate plakete prejel številne posebne nagrade. V decembru 2003 je izdal svojo prvo zgoščenko z naslovom Božična luč. Na 7. mednarodnem tekmovanju Maribor 2004 se je uvrstil na drugo mesto in prejel vse podeljene posebne nagrade. V septembru 2004 je odmevno sodeloval na dveh zborovskih festivalih v Italiji (Fano, Pesaro), v decembru pa pripravil dva božična koncerta s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija (Cankarjev dom in SNG Maribor).

 
Leto 2005 je začel s celovečernim koncertom v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani v okviru projekta "Tako pojo zlati". Na državnem tekmovanju v Mariboru aprila 2005 je prejel zlato plaketo in prvo nagrado tekmovanja. Julija je s simfoničnim orkestrom izvedel Mozartovo mašo Krönungs Messe, avgusta pa pripravil dvodnevni seminar črnske duhovne glasbe, na katerem je gostil svetovnega mojstra gospela in spirituala Paula A. Smitha iz ZDA. Septembra je gostoval v Italiji, kjer je sodeloval na dveh zborovskih festivalih v Teramu in Pescari.


Pevce še posebej povezuje močna izkušnja duhovne glasbe. Zbor od ustanovitve leta 1997, ob pomoči korepetitorjev Ane in Žige Torija ter Janeza Klobčarja, vodi Helena Fojkar Zupančič.

 

Konec tega tedna Zbor sv. Nikolaja Litija sodeluje na mednarodnem zborovskem tekmovanju Seghizzi v italijanski Gorici.

 


 

Objavljeno: 09:30, 03.07.2006

 

VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol):
1. naslovnica koncertnega lista
2. program koncerta
3. Zbor svetega Nikolaja Litija na koncertu 2. julija 2007 [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]
4. zborovodkinja Helena Fojkar Zupančič [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]
5. čestitke skladatelju po prvi izvedbi Močnikove Adventus Spiritus Sancti [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]

 


Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si