Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

SEP
27
2012
TEKMOVANJE - Postojnski zbor na Mokranjčevih dnevih Srbija, 13.- 16. september. Mešani pevski zbor Postojna je novo pevsko sezono zastavil že v samem začetku zelo resno. Še preden se je poletje poslovilo, so pevci pod taktirko zborovodje Mirka Ferlana dobro zavihali rokave ter se že v sredini septembra odpravili na mednarodno tekmovanje in gostovanje. Zbor se je namreč udeležil 47. Mokranjčevih dnevov v Negotinu v Srbiji, ob tem pa obiskal še skupnosti Slovencev v Zaječarju in Boru.

 

Stevan Stojanović Mokranjac je najpomembnejši srbski skladatelj, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje odločilno zaznamoval razvoj glasbe, s tem ko je v umetniško pesem vnesel elemente ljudske glasbe. Med vrhunce njegovega ustvarjanja pa poleg petnajstih rukovetov sodijo še sakralne skladbe. V Negotinu, njegovi rojstni vasi, tako že sedeminštirideseto leto potekajo Mokranjčevi dnevi. V tednu dni se zvrsti ogromno kulturnih dogodkov, simpozijev ter zborovsko tekmovanje, ki je od leta 2002 mednarodnega značaja, na tekmovanje pa so povabljeni zbori iz bivših jugoslovanskih republik. MePZ iz Postojne je tako na tekmovalnem koncertu nastopil skupaj z zbori iz Hrvaške, Makedonije in Srbije ter zasedel drugo mesto. Na svečani otvoritvi, ki je potekala ob spomeniku Stevana Mokranjca pri njegovi rojstni hiši, pa so postojnski pevci skupaj s tekmovalnimi in negotinskimi  zbori zapeli Mokranjčev VI. rukovet.

Postojnski zbor je nastop na tekmovanju v Negotinu združil z obiskom Slovencev, ki živijo v tem delu Srbije. Že prvi dan gostovanja so preživeli v Zaječarju, kjer jih je sprejel predsednik Slovenske kulturne skupnosti Ivan Cankar, g. Jožef Šuštar, ter sodelovali na slovesnosti ob 10-letnici delovanja te skupnosti. Pevci so obiskali tudi Slovence, ki živijo v rudarskem mestu Bor. V sodelovanju s SKS Drago Čeh in njegovim predsednikom g. Ivanom Doberškom so priredili celovečeren koncert. Gostovanje rojakov iz Postojne je ves čas spremljal tudi predsednik zveze slovenskih skupnosti, g. Miroslav Miha Piljušić, zboru pa se je na gostovanju pridružil tudi predsednik srbskega društva Nikola Tesla iz Postojne, g. Boro Mirić. 

 
MePZ Postojna na Mokranjčevih dnevih (Foto: MePZ Postojna / Objavljeno z dovoljenjem)
 
Udeleženci si bodo gostovanje v Srbiji zapomnili po toplem sprejemu in izredni gostoljubnosti vseh gostiteljev.
Sodelovanje zbora na Mokranjčevih dnevih sta delno finančno podprli Občina Postojna ter JSKD, Območna izpostava Postojna.
 
 
 
 
 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si