Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JAN
31
2006
Pravoslavna duhovna glasba v Kranju Koncert Cerkvenega pevskega zbora Branko iz Niša / SCG v Stražišču pri Kranju

Pod vodstvom dirigentke Sare Cincarević se je v ponedeljek, 30. januarja 2005 ob 18:30 uri v Župnijski cerkvi sv. Martina v Stražišču pri Kranju predstavil Cerkveni pevski zbor Branko iz Niša v Srbiji in Črni gori.

 

Sicer kratek program je predstavil nekaj skladb srbskih in ruskih (na ljubljanskem koncertu še bolgarskih) avtorjev. Zbor, ki ga je sestavljalo 40 pevk in pevcev, deluje že od leta 1887 kot zbor niške stolnice. Na festivalu pravoslavne zborovske glasbe v Minsku / Belorusija je februarja 2005 osvojil prvo mesto v konkurenci zborov iz Belorusije, Rusije, Ukrajine, Poljske in Bolgarije.

Če ocenjujemo nastop s stališča kvalitete naših (ljubljanskega, mariborskega in koprskega) stolnih zborov, imamo včerajšnji nastop lahko za soliden in uspešen. Če pa pogledamo širše, pa moramo zapisati, da na koncertu nismo slišali presežkov zborovske glasbe s pomembno izjemo baritonskega solista, diakona Zorana Filipovića. Ta je svojo vlogo opravil vzorno, tako v glasbenem, kot simbolnem (dostojanstvena drža duhovnika-pevca) pomenu. Dirigentka se je zavedala težav pri zasedbi moških glasov, zato je dodala kar nekaj skladb, ki jih je izvajal ženski zbor. Moški glasovi niso zmogli moškega štiriglasja (bariton, prvi tenor v Mokranjčevem Opelu); morda je na kranjskem koncertu zato izpadla še katera (v Ljubljani napovedana) druga pesem, ki zahteva več tudi od moških glasov (Tajčević).

 

Pričakovali pa bi še kakšno skladbo sodobnih skladateljev pravoslavne glasbe (Vujić, Avramovski, Golemović, itd.). Čeprav je bil koncertni list pripravljen s trudom upoštevanja pravil postavitve koncertnega lista, se naj vseeno opozori na nekaj napak, morda tudi pri prevodu ("Opelo" ni "Božje dejanje za mrtve", ampak pravoslavni "Requiem" / Maša za mrtve; "Liturgijska pesem" naj bi bila "Liturgična pesem", ipd.)

 

Kljub zapisanemu velja spomniti, da je bilo petje zbora sprejeto z odobravanjem in spoštovanjem v sprejemanju (tudi) ekumenske naravnanosti nastopa. Tudi na zborovskih tekmovanjih (Gorica / Italija) smo že slišali zbore, ki so svoj program odpeli manj kakovostno, kot CPZ Branko. Sploh pa se lahko mi sami posujemo s pepelom, če se spomnimo in zavemo stanja naših stolnih zborov ...

 

Vito Primožič,
12:30, 31. januar 2006

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si