Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

OCT
10
2010
TEKMOVANJE - Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj na mednarodnem tekmovanju v Riminiju 2010 V italijanskem mestu Rimini na obali Jadranskega morja je v času od 7. do 10. oktobra 2010 potekalo četrto mednarodno tekmovanje v zborovskem petju (Concorso corale internazionale). Udeležilo se ga je 30 zborov iz štirinajstih držav. Poleg so bili tudi trije slovesnki zbori. Poleg Dekliškega pevskega zbora Gimnazije Kranj tudi APZ Tone Tomšič, Ljubljana in Ženski pevski zbor Petrol, Ljubljana.
Za mladi kranjski dekliški zbor Gimnazije Kranj pod vodstvom Primoža Kerštanja je bilo sodelovanje na tekmovanju z močno konkurenco, predvsem zborov iz Baltskih držav in Rusije, poseben izziv. Dejstvo, da so se v obeh tekmovalnih nastopih uvrstili v sam vrh, pa pomeni zadoščenje in spodbudo za nadaljnje delo.
 
Logo letošnjega tekmovanja v Riminiju (Sken:Promocijski material organizatorja tekmovanja)
 
Prvi tekmovalni nastop je zbor opravil v kategoriji A: zbori enakih glasov (ženski in moški zbori). Program, ki ga je zbor izvedel, so sestavljale naslednje pesmi:

Iacobus Handl-Gallus: En ego campana  
ljudska, prir. Ambrož Čopi: Da lipa ma. Ke bej na je?
F. Biebl: Ave  Maria
S. Hatfield: Las Amarillas
 
Nastop DPZ Gimnazije Kranj v kategoriji A (Foto:William Tomford / Objavljeno z dovoljenjem)
 
V konkurenci enajstih zborov so osvojili odlično drugo  mesto in  s 86.6 odstotnimi točkami tudi zlato diplomo. Zaostali so samo za moškim zborom Ekonomske fakultete z Univerze v Moskvi. Dosežek je pomenil tudi uvrstitev zbora v zaključno tekmovanje najboljših šestih zborov za Veliko nagrado mesta Rimini. Žirija je bila v pisni oceni soglasna pri ugotovitvi, da ima zbor izredno lep zvok, pohvalili so odlično vodenje zborovodje Primoža Kerštanja in izbiro razgibanega  programa. V isti kategoriji je nastopil tudi Ženski pevski zbor Petrol pod vodstvom Željke Ulčnik Remic iz Ljubljane in osvojil srebrno diplomo za osmo mesto.
 

Še en uspešen nastop so pevke Dekliškega zbora Gimnazije Kranj izvedle v kategoriji D: ljudska pesem in gospel. Program kategorije je posegel v to drugo zvrst, saj so predstavili naslednje pesmi:

John/ Berglund: Border Song
L. Spevacek: Freedom Train 
K. Carr: Psalm 68
M. Hayes: Swingin' With The Saints

 
Nastop DPZ Gimnazije Kranj v kategoriji D (Foto:William Tomford / Objavljeno z dovoljenjem)
 
Pesmi je na klavirju spremljal Primož Kerštanj in s tolkali  gimnazijec Miha Petrovič. Program so opremili tudi s koreografijo (avtorica Barbara Kušar) in poleg gledalcev, ki so vmes kar pozabili, da se med odmori med posameznimi pesmimi na tekmovanju ne sme ploskati, navdušili tudi žirijo, katere člani so jim po vrsti za odrsko pojavnost in karizmo prisodili same najvišje ocene.
 
Tako so na razglasitvi rezultatov izvedeli, da so prejeli 90 odstotnih točk, dobili še eno zlato diplomo in si razdelili drugo mesto z mladim zborom iz Estonije. Veliko veselje nad doseženim rezultatom je bilo toliko večje, ker so prvo mesto v kategoriji osvojili člani APZ Tone Tomšič Ljubljana, pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika. Uveljavljen slovenski zbor je za nastop prejel 93,9 točk in zlato diplomo., Ženski zbor Petrol pa je tudi v tej kategoriji prejel srebrno diplomo.
 
Po sprostilnem prostem dnevu, ki ga je zbor preživel v zabavišču Mirabilandia, je prišel še finalni nastop. V zaključno tekmovanje so se uvstili naslednji zbori: Boys motors ( Moški zbor Ekonomske fakultete z Univerze v Moskvi. ), Dekliški pevski zbor Gimnazije Kranj, E STuudio (Dekliški zbor iz Estonije),  Lysenka (Dekliški zbor srednje glasbene šole z Kijeva, Ukrajina), APZ Tone Tomšič in Pa Saulei (Mešani zbor iz Rige, Latvija).
 
Na zaključnem koncertu je vsak zbor izvedel tri skladbe, žirija pa je določila samo skupnega zmagovalca in ostalih zborov ni rangirala. Veliko nagrado mesta Rimini je tako prejel Akademski pevski zbor Tone Tomšič iz Ljubljane.
 
Slovensko zborovsko petje je še enkrat potrdilo, da smo v tej zvrsti glasbena velesila.
 
Po zaključku tekmovanja  je tako pred prizoriščem Tetatro Novelli v Riminiju še nekaj časa odmevala slovenska pesem v krog objetih pevk in pevcev iz Kranja in Ljubljane.
 
Povezava na uradno spletno stran tekmovanja:  http://www.riminichoral.it/
 
Barbara Kušar
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si