Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JAN
23
2006
Mozart: 250-letnica rojstva Ko vstopamo v tretji teden januarja, glasbeni svet vstopa v teden praznovanj 250. letnice rojstva Wolfganga Amadeusa Mozarta, rojenega 27. januarja 1756 v Salzburgu.

 

 

 

 

 

Mozart je bil krščen dan po rojstvu, 28. januarja 1756 v salzburški katedrali sv. Ruperta  kot Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

 

 

Johannes Chrysostomus = god svetnika sv. Janeza Krizostoma (27. januar), rojstni dan mladega Mozarta
Wolfgangus = ime starega očeta po materini strani
Theophilus = je bilo ime Mozartovega botra, trgovca Joannes Theophilus Pergmayr-a; "Amadeus" je latinska verzija grškega Theophilus-a
Mozart = družinsko ime

 

To je bil začetek življenja velikega genija: več o nadaljevanju si bralec lahko prebere praktično kjerkoli.

 

Opozorimo pa naj na nekaj dogodkov v Sloveniji, ki se bodo s stališča zborovske glasbe spomnila 250. letnice Mozartovega rojstva:

 

Prav na Mozartov rojstni dan, 27. januarja, bo v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani 5. koncert vokalnega abonmaja, kjer bo Slovenski komorni zbor ob spremljavi Slovenskega komornega orkestra in pod vodstvom dirigenta Günther-ja Theuring-a izvedel Misso in c, K. 427 (417a). Solisti bodo: Zinovia-Maria Zafeiriadou, sopran; Mateja Arnež Volčanšek, mezzosopran; Matjaž Stopinšek, tenor in Janko Volčanšek, bas. V Ljubljani ne bo izvedena različica angleškega muzikologa R. Maudner-ja, ampak novejša različica ameriškega muzikologa Roberta D. Levina iz leta 2005. Mozartov original maše je nepopoln „torzo“ in 25 minut dodatne glasbe, izhajajoč izključno iz Mozartovega glasbenega materiala, dopolnjuje to latinsko mašo v c-molu v celostno delo. Ta izvedba bo prva izvedba Levinove različice Mozartove Misse in c, K. 427 v Sloveniji.

 

 

 

 

 

Naslednji dan, 28. januarja 2005 bo Orglarska šola iz Novega mesta organizirala seminar z naslovom Wolfgang Amadeus Mozart – 250. obletnica rojstva; seminar bo potekal v prostorih frančiškanskega samostana v Novem mestu in na novomeškem Kapitlju.

 Potek seminarja:
Od 8:30 do 9:00: registracija udeležencev in prevzem gradiva
Od 9:00 do 9:45 predavanje: mag. Ivan Florjanc, Mozart-učenec in Mozart-učitelj
Od 10:00 do 10:45 predavanje: g. Aco Biščevič, Mozartova krajša vokalna dela
Od 11:00 do 11:45 delavnica založbe Astrum (predstavitev gradiva)
Od 14:00 do 16:00, slušatelji 2. letnika Orglarske šole pod mentorstvom g. Mateja Burgerja, predavanje z multivizijo: »Kdo je ubil Mozarta?«
Na prireditvenem prostoru bo razstava notnega gradiva.
Ob 19:00 bo v kapiteljski cerkvi koncert skladb W. A. Mozarta (Missa in C [Spatzenmesse], K. 220 in druga vokalno-instrumentalna dela).
Sodeloval bo: Komorni orkester Tartini, Mešani pevski zbor Orglarske šole v Novem mestu, Mešani župnijski pevski zbor Sv. Jakob iz Vavte vasi in solisti pod vodstvom dirigenta Aleš Makovca.

 

 

Založba ASTRUM pa bo v jubilejnem letu izdala – predvsem v reviji ZBOR in ORGLE – nekaj najpristopnejših Mozartovih skladb v latinščini in slovenski prepesnitvi besedila:
Laudate Dominum v F-duru, K. 339,5 iz Vesperae solennes de Confessore za sopran solo, mešani zbor (SATB), 2 violini in basso continuo;
God is our refuge v g-molu, K. 20 za mešani zbor (SATB);
Sub tuum praesidium, K. 198 (158b) za 2 solista, 2 violini, violo in basso continuo;
ter nekatera druga dela.

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si