Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

DEC
12
2006
Predstavitev dobitnikov Prešernovih nagrad za l. 2006 Prešernova nagrada za l. 2006: skladatelj in pianist Janez Matičič, skladateljica Urška Pompe nominirana za Nagrado Prešernovega sklada

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala na Ministrstvu za kulturo, je predsednik Upravnega odbora Prešernovega sklada, gospod Dušan Jovanović, predstavil dobitnika Prešernove nagrade za leto 2006 in letošnje nominirance za nagrade Prešernovega sklada.

 

Prejemnik Prešernove nagrade v letu 2007 za življensko delo na področju glasbene ustvarjalnosti je JANEZ MATIČIČ (skladatelj in pianist).

 

Nominiranci za Nagrado Prešernovega sklada za leto 2006 na področju glasbene ustvarjalnosti so:

URŠKA POMPE (skladateljica) za umetniška dela v zadnjih dveh letih,
TRUTAMORA SLOVENICA (ansambel) za izdajo zgoščenk slovenske glasbene dediščine Zvočnost slovenske duše in Od Miklavža do treh  kraljev,
BOR TUREL (skladatelj) za umetniške dosežke v zadnjih dveh letih.

Upravni odbor Prešernovega sklada bo prejemnike nagrad Prešernovega sklada objavil na podelitvi nagrad, 7. februarja 2007.

 


 

Iz utemeljitve za letošnjega dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo, skladatelja in pianista JANEZA MATIČIČA:


"Skladatelj Janez Matičič je v slovenski kulturni srenji mnogokrat premalo opažen, večkrat spregledan in ignoriran avtor, katerega simfonični in komorni opus povezuje njemu lastna umetniška črta, v kateri se združujejo nepredvidljivost, izvirnost, nenehno iskanje ter tudi pri osemdesetih letih večni notranji nemir in skoraj otroška igrivost. V zadnjih nekaj letih je spoznal saksofon in ga genialno uporabil kot solistični inštrument v Drugi simfoniji (pred petimi leti jo je na abonmajskem koncertu krstil Orkester slovenske filharmonije z Markom Letonjo), lani je Zagrebški kvartet saksofon na festivalu Saxophonia v Rigi krstno (ter nato še na vrsti koncertov po ZDA) izvedel njegov - pri publiki in kritikih odlično sprejeti - Kvartet za saksofone »Memory«, za katerega je Claude Delangle, profesor saksofona na Pariškem konzervatoriju (CNSM de Paris) ter globalno priznani solist dejal, da je to ena najboljših sodobnih komornih skladb za saksofon. (…)

Ne le zaradi neizmernega prispevka k slovenski literaturi za saksofon, pač pa tudi zaradi vrste drugih izjemnih glasbenih stvarite, predlagam Janeza Matičiča za Prešernovo nagrado za življenjsko delo za leto 2006."


Matjaž Drevenšek
član strokovne komisije za glasbo UOPS


Izdano: 22:00; 12. december 2006
 VIR: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si