Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

OCT
28
2006
Martina Batič - zmagovalka Eric Ericson Award 2006 Mlada slovenska dirigentka - zmagovalka prestižnega zborovskega tekmovanja na Švedskem

 

Mlada slovenska dirigentka Martina Batič je zmagala na drugem mednarodnem zborovskem tekmovanju za mlade dirigente Eric Ericson Award, ki je potekalo od 24.-28. oktobra 2006 v švedskih mestih Uppsala in Stockholm.

 

V finalu tekmovanja, ki se je končalo v soboto, 28. oktobra 2006 je dirigirala švedskemu radijskemu zboru - seveda prvič, in sedaj upamo zapisati: ne zadnjič - in skupaj so izvedli dve skladbi:

Kent Olofsson (* 1962) O Beautiful Images

in
Esa-Pekka Salonen (* 1958): Two Songs from Kalender Röd (Kyss min mun; Djupt i rummet)

 

Prva, Olofssonova skladba je bila napisana posebej za to tekmovanje in so jo štirje dirigenti, ki so se uvrstili v finale - poleg Martine še Lativijec Kaspars Adamsons, Nemec Florian Helgath in Estonec Risto Joost - izvajali kot obvezno skladbo - vsi štirje, kot svojo prvo skladbo tekmovalnega programa. Olofsson je švedski skladatelj, rojen l. 1962 v Karlskroni, in dela kot profesor glasbe na Akademiji za glasbo v Malmö-ju.

 

Drugo, izžrebano skladbo so izvajali seveda vsak svojo: Martina že navedeno skladbo Esa-Pekka Salonena (od l. 1992 glavnega dirigenta Los Angeles Philharmonics - se bo Martini skladatelj "oddolžil" za odlično izvedbo njegove skladbe s povabilom, da naša dirigentka dirigira tudi "njegovemu" orkestru v sloviti Gehry-evi mojstrovini Walt Disney Concert Hall v Los Angelesu?), Adamsons: Martin Frank, Songs of Ariel; Joost: Max Reger, O Tod, wie bitter bist du; in Helgath: Ingvar Lidholm, … a riveder le stelle .

Martini Batič ob tej priliki čestita tudi založba ASTRUM in ji želi veliko uspeha na svetovnih koncertnih odrih!

 

 

NB Tisti, ki smo prisluhnili neposrednemu radijskemu prenosu na švedskem radiju P2 smo lahko za odločitev žirije zvedeli nekaj prej kot poslušalci v dvorani - zaradi izteka radijskega prenosa. Čeprav švedščina ni naš najbližji jezik, je podpisani le lahko zaznal, kako so pred odločitvijo žirije v eter "glasovali" komentatorji radijskega prenosa, ki so vsezkozi med seboj komentirali nastope in izvedbe štirih finalistov. Že komentatorji so večinoma izbrali Martino za "svojo" zmagovalko in tako samo še potrdili odločitev žirije.


Objavljeno: 28.10.2006; 18:03 ter 19:30 (zadnji dodatek) / Vir: Švedski radio P2 / Pripravil: Vito Primožič

VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol):

1. Martina Batič, junija 2006 [Foto: Pia Kristina Primožič / © 2006 ASTRUM d.o.o., Tržič]

2. Finalisti EEA v Berwald Hall / Stockholm, 28.10.2006 [Foto: © 2006 Simona Rožman Strnad / Uporabljeno z dovoljenjem]

3. And the winner is ... [Foto: © 2006 Simona Rožman Strnad / Uporabljeno z dovoljenjem]


 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si