Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JAN
25
2012
NAGRADA - Zlata plaketa JSKD : dr. Mirko Cuderman 25. januarja 2012 so v Festivalni dvorani podelili zlati znak in pet srebrnih plaket, nagrade Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Zlato plaketo JSKD za življenjsko delo na področju zborovske glasbe v Sloveniji je prejel dr. Mirko Cuderman.
 
V Tupaličah leta 1930 rojeni dr. Mirko Cuderman  je v več kot šestdesetih letih aktivnega delovanja na področju ljubiteljske in kasneje poklicne zborovske glasbe dal slovenski glasbeni poustvarjalnosti neizbrisen pečat. Izjemni so njegovo znanje, glasbeni spomin, energija in muzikalnost, povsem zunaj običajnih standardov so njegova prizadevanja za ljubiteljsko kulturo.
 
Glede poznavanja zborovske literature in siceršnjega glasbenega znanja sodi dr. Mirko Cuderman v vrh evropskih zborovodij. Njegovo delo se razteza na tri področja: poustvarjalno, organizacijsko in muzikološko.  V stotinah koncertov, ki jih je zasnoval tako programsko kot umetniško, je na slovenske koncertne odre postavil največja dela domače in svetovne vokalne ter vokalno-instrumentalne glasbene zakladnice. Poleg lastnih koncertov  je številna dela izvedel tudi posredno.  Zbora,  ki ju  je vodil - ljubiteljski zbor Consortium musicum in poklicni  Slovenski komorni zbor - je odlično pripravil tudi za številne ugledne domače in tuje dirigente, ki so gostovali pri nas. Z zborom Consortium musicum so namreč sodelovali številni ugledni solisti iz Slovenije in tujine.
 
Projekcija med podelitvijo nagrad JSKD (Mobifoto: © 2012 ASTRUM)
 
V programih, ki jih je pripravljal dr. Mirko Cuderman, srečamo vrsto prvih izvedb v Ljubljani in prvih izvedb nasploh. S tem je vnesel v glasbeno življenje prestolnice novo razsežnost. Njegova brezkompromisna zavezanost najvišjim umetniškim standardom je pripeljala do izjemnih poustvaritev, ki so navdihovale mnoge druge poustvarjalce. Na organizacijski ravni se je izkazal predvsem z dvema izjemno uspešnima projektoma: ustanovitvijo in dolgoletnim vodenjem zbora Consortium musicum ter ustanovitvijo in umetniškim vodenjem našega prvega in edinega profesionalnega pevskega zbora, Slovenskega komornega zbora. Mešani pevski zbor Consortium musicum je bil prvi zbor pri nas, ki se je usmeril zlasti v poustvarjanje vokalno instrumentalne glasbe. Po kakovosti je daleč presegel raven ljubiteljskega zbora,  kar so vsakič znova ugotavljali tudi številni tuji dirigenti, s katerimi je zbor nastopal.  Velika zasluga dr. Mirka Cudermana sta tudi zasnova in izvedba vokalnega abonmaja Slovenskega komornega zbora, ki je danes sestavni del abonmajske ponudbe Slovenske filharmonije in v okviru katerega se izvajata le vokalna in vokalno-instrumentalna glasba. Obiski znamenitih svetovnih zborovodij, ki so prihajali v Ljubljano na osebno povabilo  dr. Cudermana, samo dodatno potrjujejo njegov visok strokovni ugled, ki je, kot je pri nas žal prepogosto, večji v tujini kot doma.
 
Podelitev nagrade dr. Cudermanu (Mobifoto: © 2012 ASTRUM)
 
Delovanje dr. Mirka Cudermana pa ni bilo omejeno zgolj na koncertno poustvarjanje. Z vztrajnostjo in izjemnim  muzikološkim znanjem je zasnoval  in izpeljal gigantski projekt snemanja najznačilnejših skladb slovenske zborovske glasbe v izvirni obliki. Že v sedemdesetih letih je oblikoval zbirko Musica sacra slovenica in tako iztrgal  pozabi  pomemben segment slovenskega glasbenega ustvarjanja. Prvi posnetek je  z zborom Consortium musicum posnel še na stare PVC gramofonske plošče,  po ustanovitvi Slovenskega komornega zbora  leta 1991  pa je posnetek ponovil in dopolnil, tako da danes zbirka obsega 30 zgoščenk z več kot 600 skladbami. Posnel je tudi antologijo slovenske zborovske glasbe na 56 zgoščenkah s 1250 skladbami, s čimer je ustvaril   s čimer je ustvaril celovit, muzikološko utemeljen in avtentično izveden pregled slovenske sakralne in posvetne zborovske glasbe.
 
Dr. Mirko  Cuderman je s svojim delom pomembno zaznamoval slovensko glasbeno življenje. Njegov prispevek na področju zborovske ter vokalno-instrumentalne glasbe je enkraten in neponovljiv. S svojim delom je dvignil raven amaterskega zborovskega glasbenega poustvarjanja na kakovostno raven poklicnih glasbenikov, s svojim poklicnim zborovskim korpusom pa je oblikoval ansambel zgornjega kakovostnega razreda evropske ravni. V zgodovino se je zapisal s svojim izjemnim opusom in bo ostal trajno zapisan kot najpomembnejši poustvarjalec slovenske zborovske glasbe na prehodu iz dvajsetega v enaindvajseto stoletje.
 
Drugi nagrajenci za leto 2011
 
OPOMBA: Besedilo obrazložitve je povzeto po spletni strani organizatorja podelitve nagrad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si