Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

FEB
21
2010
KONCERT - 6. koncert Vokalnega abonmaja SKZ sezone 2009/10 Slovenski komorni zbor (SKZ) se je predstavil s svojim šefom dirigentom Steffenom Schreyerjem in francosko-skandinavskim programom. Poleg tehtnih in prvih slovenskih (ljubljanskih, kot piše programska knjižica) izvedb Florent Schmitta in Jean Françaixa, smo zopet in trdovratno pogrešali ...
... skladbe slovenskih avtorjev.
 
Med več kot 30 skladbami ki jih je z SKZ izvedel njihov šef dirigent  - na 6. koncertu Vokalnega abonmaja sezone 2009/10, na turneji po Nemčiji in Češki, na 2. koncertu Vokalnega abonmaja sezone 2009/10, na 6. koncertu Vokalnega abonmaja sezone 2008/9, 5. koncertu Vokalnega abonmaja sezone 2008/9  , namreč ni niti ene skladbe slovenskega avtorja. Ali to govori več o "razdelitvi dela in programa" znotraj SKZ, ali več o vrednosti ali razpoznavnosti slovenske avtorske zborovske glasbe, ali več o dirigentu, ...
 
Že res, da obiskovalci koncertov SKZ pričakujemo seznanjanje z novitetami tujih avtorjev (v Schreyerjevem primeru močno skandinavsko obarvanimi programi), pričakujemo pa tudi, da nam SKZ s svojim šefom dirigentom predstavi tudi kakšno slovensko zborovsko skladbo, Bog-ne-daj, noviteto. Teh so drugi dirigenti SKZja predstavili kar nekaj, ampak število teh drugih dirigentov verjetno omejimo lahko samo na dva dirigenta, vsi ostali enostavno in neprizanesljivo "skočijo čez" bazen slovenske zborovske ustvarjalnosti.
 
Enako je tudi res, da je SKZ s prejšnjim šefom dirigentom arhiviral izredno veliko slovenske sakralne in posvetne zborovske ustvarjalnosti na - doslej - izdanih 66 CD ploščah. Podpisani ne pozna nacionalnega ali drugega (komornega) zbora, ki bi arhiviral na nosilcih zvoka toliko glasbe: skoraj 6 CDjev na leto, odkar je leta 1996 SKZ začel izdajati CD plošče.
 
Bomo drugo leto v sezoni 2010/11 pričakali kako zvenijo slovenski avtorji pod taktirko šefa dirigenta SKZ (Slovenskega, ne Skandinavskega, komornega zbora)?
 

zapisal: Vito Primožič, urednik glasbene založbe ASTRUM *

* vnaprej: podpisani urednik ne pričakuje izvedb iz repertoarja navedene založbe,

pričakuje pa izvedbe slovenskih avtorjev v izvedbi SLOVENSKEGA komornega zbore (SKZ)

 
Program koncerta (Vir: promocijski material organizatorja koncerta)
 
 
 
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si