Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

MAY
11
2006
Diplomski koncert Jerice Bukovec Jerica Bukovec, študentka zborovskega dirigiranja na Švedskem je imela v ljubljanski frančiškanski cerkvi diplomski koncert s komornim zborom Täby Kammarkör iz Stockholma.

Poslušalci smo v frančiškanski cerkvi v Ljubljani 11. maja 2006 ob 20:30 lahko prisluhnili diplomskemu koncertu Jerice Bukovec, študentke dirigiranja na Švedskem. Veseli smo, da bodo v Sloveniji lahko delovali vsaj trije mlajši zborovski dirigenti, ki so se - ali pa se še - šolali v tujini. Prof. Martina Batič, sedaj sodelavka Oddelka za razredni pouk Pedagoške fakulteta Univerze v Ljubljani) je diplomirala v Münchnu, Sebastjan Vrhovnik študira v Gradcu, Jerica Bukovec pa v Stockholmu. Želimo si, da bi študentje, ki so svoje znanje poglobili v tujini, tudi v Sloveniji našli priložnost kvalitetnega profesionalnega delovanja na zborovskem področju.

 

S slovenskimi pevci pomnožen švedski Täby Kammarkör iz Stockolma je skupaj s svojo stalno dirigentko predstavil program, ki je bil slovensko-švedsko in nemško/avstrijsko ter jubilejno obarvan. Program in sodelujoče soliste ter instrumentaliste si bralec lahko ogleda na tu priloženem posnetku koncertnega lista. Kot že nekajkrat povdarjeno na teh straneh naj bo naloga drugih, da napišejo nekaj besed o izvedenem programu. Čakamo! Saj je bilo v frančiškanski cerkvi dovolj "peres", ki lahko kvalificirano zapišejo nekaj besed. Bodo utegnili? Saj imamo vsi natrpane urnike, vem, a vseeno ...

 

Zapisovalec teh vrstic bi ob solidno izvedenem programu vseeno imel dve "obkoncertni" pripombi:

 

1. Pričakovati je, da koncertni list vsebuje tudi podatke o kraju in času koncerta. Zapisovalec ve, da je bil ob "ljubljanskem" koncertu še eden, a - ob istem programu? - je najmanj pričakovano, da koncertni list vsebuje tudi ta podatek.

 

2. Zapisovalec se je zamislil tudi ob navedbah posameznih skladb v koncertnem listu:
2a. če se navaja vir besedila posamezne skladbe (npr. Psalm 108), naj se to tudi navaja ob drugih skladbah;
2b. če se enkrat navaja letnica rojstva (in smrti) skladatelja, naj se navaja tudi pri drugem skladatelju - razen morda pri drugi navedbi istega skladatelja;
2c. enkrat se vir prve objave skladbe v zbirki navaja kot del naslova? (Gallus), spet drugič v oklepaju posebej (Schütz);
2d. s strani založnikov in obveščenosti zainteresirane javnosti (kje dobiti/naročiti posamezno skladbo) je željeno navajanje založbe (ob tem pohvala JSKD, ki navaja založnike na mariborskih, celjskih in "zagorskih" zborovskih prireditvah). Na obravnavanem koncertu enkrat navajano (Mozart), spet drugič ne (Sandström, ipd.);
2e. poslušalci koncertov "želimo" biti kdaj razvajeni in pričakujemo prevod skladb: je to preveč?
2f. dodatek na koncu naj bo s strani izvajalcev vsaj z besedo omenjen oz. napovedan (ker seveda ne sodi v koncertni list!) - za zainteresirane:

 
En vänlig grönskas rika dräkt (Sommarpsalm) (1933)
Švedski psalm 201
Glasba: Waldemar Ahlén (1894-1982)
Besedilo: Carl David af Wirsén (1842-1912)
(A.B. Nordiska Musikforlaget/Warner/Chappell Nordic, Stockholm; 1201026)

 

Naj npr. za en primer navedem decentno (v tujini uporabljano) navedbo posamezne skladbe. Zapisovalec se še kako zaveda, da ni nič stalno in regulirano, a navedeno morda lahko služi komu kot vzorec:

 


 

NAVEDBA V TEM KONCERTNEM LISTU:

Wolfgang Amadeus Mozart: Masa v B-duru, KV 275 (Bärenreiter - Verlag, Kassel)
Kyrie
Gloria
Credo
Sanctus
Benedictus
Agnus Dei
(opomba: "Maša" in ne "Masa" (švedsko: "Mässa"))

 


 

DECENTNA NAVEDBA ISTE SKLADBE:

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791):
Missa brevis in B KV 275 (272b)
1. Kyrie
2. Gloria
3. Credo
4. Sanctus
5. Benedictus
6. Agnus Dei
(Bärenreiter-Verlag, Kassel; BA 5344)

 


 

V dobi internetnih tehnologij ni več noben problem navajati na koncertnih listih popolne podatke.


Pripombe k zapisanemu so dobrodošle in zaželene. Verjamem, da bomo lahko - po prečesanju mnenj - objavili vzorec, kako bi bilo primerno navajati skladbe in s katerimi potrebnimi parametri.

 


 

Vito Primožič,

urednik založbe ASTRUM

 

Objavljeno: 13:30, 12.05.2006

VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol):
1. naslovnica koncertnega lista


Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si