Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

OCT
25
2006
Arvo Pärt in njegova glasba v koncertni sezoni 2006/7 Estonski skladatelj klasične glasbe Arvo Pärt posveča vse izvedbe svoje glasbe v koncertni sezoni 2006/7 spominu nedavno usmrčene ruske novinarke Ane Politkovskaje

TALLINN (Reuters) - Estonski skladatelj klasične glasbe Arvo Pärt posveča vse izvedbe svoje glasbe v koncertni sezoni 2006/7 spominu nedavno usmrčene ruske novinarke Ane Politkovskaje. 

 

Ta poteza spominja na skladbo, ki jo je v spomin novinarju Wall Street Journal-a Danielu Pearlu - obglavljenemu leta 2002 v Pakistanu, kjer je raziskoval temo o islamskih militaristih - napisal ameriški skladatelj Steve Reich. "V trenutku bolečine, ko obžalujem tako tragično izgubo, bi sam ... rad naredil potezo v spomin," je Pärt dejal v svojem sporočilu v ponedeljek [16. oktobra 2006, op. ur.].

 

"Vse izvedbe mojih skladb v koncertni sezoni 2006/7, kjerkoli se bodo že zgodile, bom posvetil žarečemu spominu na Ano Politkovskajo.

Ana Politkovskaja je dala ves svoj talent in energijo, in navsezadnje svoje življenje, da bi ljudje vedeli in se zavedali strašnih kriminalnih dejanj, ki se godijo v Rusiji."

 

Pärt je zaprosil vse glasbenike, ki izvajajo njegovo glasbo, da obiskovalce koncertov obvestijo o tej njegovi želji.

 

Politkovskaja, vnet kritik ruskega predsednika Vladimira Putina in kremeljske politike v Čečeniji, je bila ustreljena na stopnišču zgradbe svojega stanovanja 7. oktobra 2006.

 

Preiskovalci pravijo, da je bil umor povezan z njenim novinarskim delom, njeni pristaši pa pravijo, da to kaže, da Rusija zanemarja varovanje svobode govora.

 

 

 


Reuters / ponedeljek, 16.10.2006; 10:16 / Objavljeno z dovoljenjem / Povzetek REUTERS-eve novice / Objavljivo 7 dni
Objavljeno: 25.10.2006

Iz angleščine prevedel: Vito Primožič


 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si