Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

NOV
12
2012
TURNEJA - Carmen manet na Kitajskem Carmen manet (pesem ostane), dekliški zbor pod vodstvom Primoža Kerštanja je v času od 8. do 12. novembra 2012 sodeloval na tekmovanju v kitajskem mestu Guangzhou.
Carmen manet: misija Guangzhou
 
Carmen manet (pesem ostane) je najnovejša pridobitev Kulturnega društva Gimnazije Kranj. V letu in pol, kolikor obstajajo, je ta dekliški zbor pod vodstvom Primoža Kerštanja nanizal že kar nekaj vidnih dosežkov doma in v tujini. Po zadnje lovorike so se odpravile kar na drug konec sveta, v kitajski Guangzhou, kjer je v času od 8. do 12. novembra 2012 potekalo tekmovanje v dveh delih: Guangzhou Open International Choral Competition in Xinghai Prize International Choral Competition, namenjen uveljavljenim zborom. Tekmovanje je organizirala nemška agencija Interkultur.
Zbor se je za udeležbo na tekmovanju na Kitajskem odločil že lansko leto, ko smo dobili vabilo ob zmagi na tekmovanju v Rivi del Garda. Pred odhodom smo imeli tri pripravljalne koncerte. Vsi smo se prvič podajali na Kitajsko, zato je bilo vznemirjenje še toliko večje. Poleg zborovskega tekmovanja so organizatorji razpisali še tekmovanje za najboljšo fotografijo zbora s festivalsko zastavo in še tekmovanje videoposnetkov na uradno festivalsko pesem. Na obeh tekmovanjih je sodeloval tudi Carmen manet.
Po zapletih z zastoji na italijanski avtocesti in preloženem letu, je zbor 7. 11. priletel v Hong Kong. Tam jih je pričakala lepa novica, da so zmagali na tekmovanju za najboljšo fotografijo festivala.
Z avtobusom so se odpeljali v Guangzhou, kamor so prispeli v (pre)zgodnji jutranji uri, naslednje jutro pa so bile že na vrsti za prvi tekmovalni nastop. Tu so se nemško-kitajski organizatorji izkazali za zelo razumevajoče in so od poti utrujenim slovenskim pevkam omogočili tonsko vajo izven urnika ter celo prestavili njihov tekmovalni nastop na popoldanski termin. Carmen manet so v zahvalo nastopili tako zbrano in predano kot še nikoli ter si prislužili glasne ovacije, z odra pa so pevke upravičeno odšle z dobrimi občutki, ki so bili na podelitvi nagrad potrjeni s 25,45 točkami in zlato diplomo V. stopnje. Dosežene točke so bile najvišje število točk v vseh kategorijah v tekmovanju Guangzhou Open International Choral Competition, slovenska dekleta pa so bile edini zmagovalni zbor v vseh kategorijah, ki ni bil azijski. V vseh dvanajstih kategorijah tega tekmovanja je sicer sodelovalo kar 122 zborov.  
Naslednji dan sta tako dekleta čakala kar dva tekmovalna nastopa v okviru tekmovanja z naslovom Xinghai Prize International Choral Competition. Najprej so nastopili v kategoriji Ženskih zborov v katero so bili uvrščene neposredno, z dobrim dosežkom na tekmovanju v Rivi del Garda lansko leto, kasneje pa še v kategoriji Pop, jazz, gospel, v katero so se uvrstili z odličnim nastopom prejšnjega dne.
V ženski kategoriji so predstavili pisan mozaik sakralne, ljudske in moderne glasbe tujih in slovenskih avtorjev: Brittna (There Is No Rose, Balulalow), Čopija (Šče wtyčace so snuwale), Missona (Bon šla na goro), Lebiča (Zima) in Hatfielda (Las Amarillas), s katerim so si pripeli platinasto nominacijo (žirija v tem tekmovanju namreč ni podeljevala točk, temveč samo opisne ocene, zbore pa je razdelila v tri skupine glede na uspešnost: sodelujoče, zlate in platinaste). V kategorji Pop, jazz, gospel pa so z zabavno interpretacijo venčka  pesmi iz filma Nune pojejo najprej na svojo stran pridobile občinstvo, z bolj rahločutnima pesmima What a wonderful world in Beautiful pa tudi žirijo. Kot zadnja pesem je zazvenel energičen gospel Psalm 63. Tudi v tej kategoriji so pevke osvojile platinasto nominacijo, zato so z veseljem ugotavljale, da so izpolnile svoja pričakovanja in pričakovanja tistih, ki so za njih stiskali pesti v Sloveniji. Zlat ter dvakrat platinasti lesk je fantastičen dosežek, saj jih uvršča v družbo vrhunskih zborov s celega sveta.
 
Carmen manet na Kitajskem (Foto: Aljoša Brlogar / Objavljeno z dovoljenjem)
 
Posebej veseli so bili pohvalnih besed žirantov, ki so bili sami mednarodno uveljavljeni zborovski strokovnjaki. Z enim od njih, Fredom Sjobergom iz Švedske so se naše pevke v družbi zborov s Filipinov, Nemčije in Kitajske na delavnici posvečale tudi učenju pesmi nekaterih skandinavskih avtorjev in zanimivi priredbi tanga Astorja Piazzole.
Barbara in Primož pa sta prisostvovala še mednarodnemu simpoziju na katerem so razvoj mladih glasov v nekaterih izvrstnih zborih z demonstracijami in predavanji prestavili strokovnjaki iz Južne Afrike (Andre van der Merwe), Kanade (Zimfira Poloz), ZDA (Henry Leck), Madžarske (Katalin Kiss), Nizozemske (Johan  Rooze) in Švedske (Fred Sjoberg, Christian Ljungren).
Preostale dneve so dekleta preživela razkropljena po velikem mestu Guangzhou s 13 milijoni prebivalcev in učinkovitim sistemom podzemne železnice, kjer so si ogledovale znamenitosti ali pa barantale za cene v nakupovalnih ulicah, skupaj pa so se odpravile še na dve ekskurziji, kjer so si med drugim ogledale tudi vasico Zili (vas, ker ima 'samo' 60.000 prebivalcev), mesto Kaiping ter mesto Foshan. Ogledale so si posebne zgradbe pod Unescovo zaščito, imenovane Diaolou in  tudi 1000 let star taoistični tempelj,  ples levov in predstavitev borilne veščine kung-fu, za nameček pa so samo za kratek čas prisluhnile pristni kitajski operi v ulični izvedbi. Ogleda vredna je bila tudi na novo zgrajena opera v Guangzhouju in njegovi številni parki, med njimi vrt orhidej in pa živalski vrt.  Mesto je v najlepših barvah zažarelo ponoči, ko so si njegove veličastno osvetljene zgradbe lahko ogledali z ladjice na Biserni reki. Tudi zaključek festivala je bil nekaj posebnega: pod 600 m visokim televizijskim stolpom – Guangzhou Tower je naenkrat zaigralo kar 51 pianistov.
 
Še tole: tekmovanje za najboljši videoposnetek je odprto do 15. decembra, zaenkrat je naš spot edini tovrstni prispevek na kanalu ChoirTV, ki najdete na spletni strani organizacije Interkultur in ima že preko 12000 ogledov. Z ogledom našega spota nam lahko pomagate še k eni zmagi!
http://www.choir-tv.com/video/Carmen-Manet---We%25E2%2580%2599ll-sing-Auld-Lang-Syne/9d8731cc89dd350b9ac6626b4e248c22
 
Tekst: Barbara Kušar in Jerca Starc,  foto: Aljoša Brlogar
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si