Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

DEC
07
2008
O TEM SE PIŠE - Mafija, diktatura in Eric Ericson Za vse, ki ste zastrigli z ušesi in še enkrat prebrali napoved - nadaljujte z branjem še naprej ...

 

Eric Ericson je 26. oktobra 2008 praznoval 90. letnico svojega ustvarjalnega življenja. O slavnostih smo pisali tudi na naših straneh.
 
Za švedski časopis Svenska Dagbladet je kanadski zborovski dirigent in dober poznavalec švedske zborovske glasbe Richard Sparks napisal esej, ki je posvečen Ericsonovi 90. letnici. Pod datumom 25. oktober 2008 si ga lahko - v angleščini - preberete tudi sami.
 
Sicer pa na kratko:  avtor eseja - ob laudaciji nespornih Ericsonovih dosežkov - spominja, da je Eric Ericson na vrhuncu svoje kariere zasedal veliko pomembnih položajev, od dirigenta najboljših zborov, urednika na švedskem radiu in profesorja na glasbeni akademiji. Ob pozitivnih lastnostih tako izjemne kariere se ob pozitivnih rezultatih pokažejo tudi negativni, npr. za druge, tudi sposobne glasbenike tako zmanjka prostora za delovanje.
 
Eric Ericson je pripadal "Ponedeljkovi skupini" - seveda so se srečevali ob ponedeljkih. Pripadali so ji med drugim še skladatelji Sven-Erik Bäck, Sven-Eric Johanson in Ingvar Lidholm. Bili so mlajši in bolj napredno in modernistično usmerjeni od druge skupine, ki se je imenovala "Generacija 30 (Trettiotalisterna)", ustanovljena v 30. letih prejšnjega stoletja. Člani te skupine so bili Erland von Koch, Lars-Erik Larsson, Dag Wirén, Hilding Hallnäs in Gunnar de Frumerie.
 

Kot je rekel nekoč Ingvar Lindholm “We sat on the floor at *Karl-Birger’s Drottninggatan** 106 and saw ourselves, in all simplicity, taking over all the institutions,” - "Ponedeljkova skupina" je dejansko "zavzela" vse pomembne institucije. Pomanjkanje priložnosti za druge glasbenike je sprožilo, da je - danes že 98. letni - švedski skladatelj Erland von Koch v svojih spominih napisal tudi poglavje z naslovom "“The Monday Group—Mafia and Opinion Dictatorship” - "Ponedeljkova skupina -  mafija in mnenjski diktatorji."

 
* Blomdahl, Karl-Birger (1916-1968), švedski skladatelj in glasbeni urednik švedskega radia
** Drottninggatan - slavna stockholmska (nakupovalna) ulica
 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si