Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUL
05
2006
Moderna glasba v Cerkvi Utišati moderno glasbo v cerkvi, pravi papež Benedikt XVI.

Papeževe besede v italijanščini, izrečene v Sikstinski kapeli po koncertu Fundacije Domenica Bartoluccija, 24. junija 2006, pa si lahko preberete na tem mestu:
CONCERTO OFFERTO IN ONORE DEL SANTO PADRE DALLA FONDAZIONE DOMENICO BARTOLUCCI

DISCORSO DI SUA SANTITA BENEDETTO XVI

Cappella Sistina
Sabato, 24 giugno 2006

Če bo kdo od bralcev pripravljen prevesti ta članek v slovenščino, bomo ta integralni prevod z veseljem objavili na tem spletnem mestu.

 


 

Po koncertu pa je članek, ki ga je iz Rima napisal Malcolm Moore za medmrežni časopis Telegraph (ustanovljen 1994) imel naslov "Silence modern music in church, says Pope". Originalni članek si lahko preberete na tem mestu.

 

Prirejevalec tega zapisa se noče opredeljevati o zapisanem, ampak samo povzema, kar je napisal omenjeni medmrežni časopis in so povzela nekatera druga tuja sredstva obveščanja. V Sloveniji še ne, a od pristojnih pričakujemo mnenje o tem, če originalni članek pravilno povzema papeževe besede oz. mnenja.

 

Avtor zapiše: "Papež je zahteval konec električnim kitaram in moderni glasbi v cerkvi in povratek k tradicionalni zborovski glasbi. Katoliška cerkev je eksperimentirala z novimi načini obredja sv. maše, da bi privabila več ljudi. Uporaba kitar pri maši v Italiji narašča, v Španiji so mašne speve prilagodili flamenku, v ZDA je skupina Electric Prunes posnela "psihadelično latinsko mašo" z naslovom Maša v f-molu [Mass in F Minor 1968)]".  ... prirejevalec tega zapisa pa ima pred seboj celo kaseto z naslovom "Songs & Hymns from the Polka Mass", celebrated at ... with Joe Cvek and the Variables Orchestra ... in tisti, ki jo želite tudi imeti v svojem arhivu kot svojevrstno rariteto (sic!) - tu je povezava  : ... in "ustvarjalci" za darovanjski spev zapojejo "At This Sacrifice" - seveda na melodijo "Suze liju plave oći", sv. mašo končujejo z "Adio (While Mass Is Ending)", seveda parafraza na ljudsko "Adijo, pa zdrava ostani" in zaključnim spevom (Recessional): "High Above The Clouds" - saj ni ras, pa je: parafraza na znano narodno-zabavno "Visoko nad oblaki". Neverjetno.

 

Navedeni članek nadalje še zapiše: "Kakorkoli, uporaba kitar in tamburinov je vznemirila papeža, ki ima rad klasično glasbo. "Možno je modernizirati cerkveno glasbo" je dejal papež na koncertu, ki ga je vodil Domenico Bartolucci, vodja glasbe v Sikstinski kapeli (1956-1997). "Toda naj se to ne zgodi zunaj običajnih usmeritev gregorijanskega korala ali cerkvene večglasne zborovske glasbe.
Papeževe opombe so navedle časopis La Stampa, da je primerjal papeža Benedikta XVI. s papežem Pijem X, ki je odklonil kapriciozne klasične in baročne skladbe in znova vzpostavil gregorijansko petje leta 1903.

 

Tisti, ki se strinjajo s papeževim mnenjem, trdijo, da je glasba, ki se igra ali poje med sv. mašo pomemben del stika med verniki in Bogom, in da srednjeveška (stara ?, op. prir.) cerkvena glasba skupaj z liturgijo ustvari pravi ambient za doživljanje božjih skrivnosti.

 

Kardinal Ersilio Tonini, ravenski nadškof, pa je rekel: "Maša je prisotnost Kristusa in glasba prispeva veliko, ko harmonija pripomore duhu, da preseže konkretno do božjega."

 

Toda kardinal Carlo Furno ... je dejal, da je "boljše imeti kitare pri oltarju in maše v stilu rock and rolla, kot pa prazne cerkve." Uporaba moderne (= pop, op. prir.) glasbe je bila "znak živosti vere."

 

To 'prerekanje' je del širšega dialoga o (izvajanju) latinskih maš, ki so jih reforme II. Vatikanskega cerkvenega zbora omejile, ker je bilo videti, da oganjajo vernike iz Cerkve.

 

Če bi bile latinske maše spet uvedene, pa papež verjame, da bi več katoličanov lahko spoznalo vrednost gregorijanskega korala, ki ga papež zagovarja."

 

In še nekaj komentarjev tujih zborovodij (viri pri prireditelju):
"Velika klofuta v obraz [kardinalu] Mariniju (in [papežu] Janezu Pavlu II)."
"Ne vidim, kako bi (stanje cerkvene glasbe) lahko sedaj popravili. V moji nadškofiji je (klasična) cerkvena glasba popolnoma izginila. ... Reklamira pa se evangeličansko-protestantski rock."
"Veselim se vsakega odklona od klavirsko-barske glasbe in (usmeritev) proti lepoti."
"Tu ni nič narobe s kvalitetno "folk" ali kitarsko glasbo. Orgle in kitara lahko dobro skupaj igrata."
"Kakorkoli že imam rad svetega Očeta (je čudovit), kljub temu upam namigniti, da mora liturgija narediti prostor, da se odprejo srca tudi 'navadnim' ljudem."

 

Povzeto - vsekakor so si mnenja pri nas enako različna, kot drugod - kaže, da mnenje svetega Očeta vsekakor pomeni določeno usmeritev za prihodnje, še posebej, če bo odsevalo tudi v drugih dokumentih katoliške Cerkve.

 


 

Povzel in priredil: Vito Primožič

 

Objavljeno: 11:30, 05.07.2006

  

 


Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si