Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUN
23
2006
Oratorij v čast blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku Danes v Mariboru izvedba novega Oratorija v čast blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku skladatelja Jožeta Trošta

Danes, v petek, 23. junija bo ob 20.30 v mariborski dvorani Union izveden Oratorij v čast blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku. Glasbo je napisal prof. Jože Trošt na besedilo prof. Stanka Janežiča. Izvedbo so pripravili Stolni zbor Maribor in Mešani cerkveni pevski zbor župnije Dramlje, komorni orkester, solista Andreja Zakonjšek - sopran in Primož Krt - bariton ter mag. Darja Ljubec - ogle; dirigentka izvedbe pa bo Lučka Fortek-Hojnik.

 

prof. Jože Trošt je bil rojen 12. maja 1940 v Colu nad Ajdovščino. Leta 1966 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani, cerkveno glasbo pa je študiral med leti 1967 in 1970 v Rimu (Pontificum Institutum Musica Sacraa). Med leti 1973 in 1977 je študiral dirigiranje in kompozicijo na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Prof. Trošt od leta 1970 nosi naslov regens chori ljubljanske stolnice, na ljubljanski Teološki fakulteti pa je profesor cerkvene glasbe. Njegova glasbena dela so večinoma sakralne narave: mašne pesmi, rekvijem, pasijon (kantate, oratoriji); med njegovo posvetno glasbo pa sodijo dela za orgle, zbore in mnoge priredbe narodnih pesmi. Vodil je MeKZ »Anton Foerster« in je iskan zborovodja na cerkveno-glasbenih prireditvah.

 

Vsaka izvedba velikega cerkveno-glasbenega dela je praznik za slovensko glasbo, izvedba oratorija pa je še toliko večji podvig. Upajmo, da bomo lahko Oratoriju v čast blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku prisluhnili tudi drugod po Sloveniji in morda zamejstvu.

 

 


 

Objavljeno: 19:00, 23.06.2006

 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si