Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

MAY
26
2007
Koncert - KZ Ljubljanski madrigalisti in MeZ GW University Singers V cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani sta Komorni zbor Ljubljanski madrigalisti in Mešani zbor George Washington University Singers (Washington DC, ZDA) priredila koncert zborovske glasbe

 

 

Ponavadi objavljamo samo koncertna poročila v obliki reprodukcij dela koncertnih listov. Tokrat pa bi podpisani želel napisati še kakšno pripombo:

 

1. Če tuji zbori na koncertnih dogodkih pri nas predstavljajo obsežnejši program - kot tokrat -, bi bilo na mestu, da jih organizator prosi, da v svoj program uvrstijo še kakšno skladbo slovenskega avtorja. Sicer bi bilo to pričakovati že od tujega zbora samega, a se to praviloma ne dogaja. Podpisani zelo dobro pozna ameriško zborovsko sceno in ve, da se uvrstitev skladb slovenskih avtorjev lahko plasira. Tu ne gre za parcialni interes založbe, ki jo vodi podpisani - gre za nekaj več: če sami ne bomo znali ceniti naše zborovske ustvarjalnosti in jo zastopati v stikih s tujimi dirigenti: kdo bo namesto nas to opravljal?

Ob uvrstitvi "evropskih" avtorjev bi se nujno lahko našla skladba države gostiteljice koncerta!

 

2. Pa še pripomba, bolj samim ameriškim izvajalcem in v premislek našim dirigentom, ko pripravljajo programe svojih zborov: izvajati na koncertih skladbe, ki so pisane za orkester, samo v obliki klavirskega izvlečka (Händel, Monteverdi) ni najbolj verodostojno. Ali "bazen" evropske zborovske literature ni dovolj obilen skladb, primernih za izvajanje z zborom a cappella ali zborov z originalno klavirsko spremljavo? Sicer je navedeno značilno za ameriške zbore, ki se kar ne morejo upreti opisani razvadi.

Vseeno pa tega ne moremo pričakovati od "uradnega petdesetčlanskega reprezentativnega mešanega zbora Univerze George Washington". Ali pač?

 

3. Program koncerta gostujočega ameriškega koncerta pa je ponudil vsaj nekaj ustrezne predstavitve ameriške zborovske ustvarjalnosti (Dave Brubeck). Namesto Ulrichove predimenzionirane zborovske suite bi bili pa morda bolj veseli 3, 4 skladb, ki bi bolj "mavrično" predstavile tamkajšnjo zborovsko ustvarjalnost.

 


Objavljeno: 09:30, 28.05.2007

Zapisal: Vito Primožič


 

VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol / od leve na desno):
1. naslovnica koncertnega lista (vir: koncertni list)

2.-4.. program koncerta (vir: koncertni list)


 

 

 

 

 

 

 

 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si