Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JAN
25
2007
V spomin - Stanko Jericijo (1928-2007) Umrl je skladatelj in duhovnik goriške nadškofije Stanko Jericijo

Kot poroča goriški Novi glas, mi pa povzemamo poročilo po slovenskem katoliškem tedniku Družina - je v Gorici 25. januarja 2007 umrl slovenski duhovnik in skladatelj Stanko Jericijo.

 

Rodil se je v Avčah nad Kanalom 20. junija 1928 in po končani osnovni šoli in malem semenišču dokončal bogoslovje v Vidnu, ter bil leta 1951 posvečen v duhovnika. Leta 1961 je prišel v župnijsko cerkev sv. Ignacija na Travniku v italijanski Gorici. Vse življenje je deloval med slovenskimi in italijanskimi verniki, ter vodil številne pevske zbore. Pogrebno slovo za pokojnim je bilo 29. januarja 2007 v cerkvi sv. Ignacija.

 

Skladatelj Stanko Jericijo je napisal številne skladbe in med njimi naj iz slovenske perspektive omenimo vsaj latinsko mašo Missa "Sic benedicam te" za sopran in mezzosopran solo, mešani zbor in godalni orkester, ki je bila izvedena 8. aprila 1990 v Gorici ter zbirko 4-8 glasnih latinskih motetov Novum Melos Pangimus, ki je nastala v približno istem času. Zbirka Concentus Ecclesiae prinaša skladbe za orgle in je bila natisnjena leta 2002 v Gorici (vsebina: Momento ; Sonata per ograno ; Fantasia ; Tre momenti per grand'organo ; Scherzo ; Lumen Christi ; Sonatina breve ; Andante ; Toccata ; Allegro ; Sonata ; Finale). Sacrae cantiones je zbirka skladb za glas in orgle z uglasbitvami latinskih in italijanskih esedil: O gloriosa Virginum ; Supplicum Virgo ; Ave Virgo gloriosa ; Gloria sanctorum ; Unam petii a domino ; O piena di grazia ; Ave maris stella - izšla je leta 1995. Za otroke je Jericijo izdal kar nekaj zbirk, omenimo naj Messa per voci bianche (Maša za otroke). V Sloveniji je leta 1989 izdal zbirko Mladinske pesmi. Leta 1994 je v Gorici izšla zbirka Mottetti, ki vsebuje naslednje uglasbitve latinskih besedil: Levavi oculos meos in montes ; Pater noster ; Ave Maria ; O salutaris hostia ; O quam mira ; Tota silescit ; O Maria. Izdal je tudi Oče naš za glas in orgle ter leta 2000 priredbo na Rajske strune Valentina Štolcerja za oboo in orgle.


Objavljeno: 13:00, 09.02.2007 / dopolnitev 9:00, 10.02.2007
Vir: goriški Novi glas in Družina ter izdaje Jericijevih skladb (povzel V.P.)

 

 

 

Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si