Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

FEB
17
2012
KONCERT - Robert Sund in Komorni zbor Megaron 17 skladateljev, 10 jezikov, barok, romantika, sodobnost, jazz… Od 12. do 18. februarja je pri Komornem zboru Megaron gostoval znameniti švedski dirigent Robert Sund. Z zborom je predstavil izredno zanimiv program, ki ga je sestavil v svojem prepoznavnem slogu.

Zborovodjem je bil omogočen obisk vaj, ki so bile v ponedeljek, sredo in četrtek od 19.00 do 22.00.

Razpis je bil objavljen na spletni strani: http://kzmegaron.com/

 

Projekt je bil zaključen z dvema koncertoma:

v Kopru, Cerkev sv. Ane v petek, 17. februarja ob 19.30 (vstop prost), in

- v Ljubljani v Slovenski filharmoniji v soboto, 18. februarja  ob 19.00

 
 
PROGRAM
I.
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): V’amo di core  ( za 3 zbore) 
Henry Purcell (1659 – 1695): Hear my prayer, O Lord  
Johann Hermann Schein (1586 – 1630): Die mit Tränen säen  
Franc Kimovec (1878 – 1964): Ti sam, Gospod   (za dva zbora)
Emil Adamič (1877-1936): Večerna pesem 
Zoltan Kodaly (1882 – 1967): Esti dal   
Ildebrando Pizetti (1880 – 1968): Cade la sera   
Ludwig Norman (1831 – 1885): Motett - Terrae cedunt curae  (za dva zbora)
II.

Toivo Kuula (1883-1918): Auringon noustessa   

Wilhelm Peterson-Berger (1867 – 1842): Tri skladbe
- Stemning
- Vesleblomme
- Killebukken     
Sven David Sandström (1942): To see a world  
Gunnar Hahn (1908 – 2001): Rondo Lapponico   
E. DeLange, L. Alter, prir. Kirby Shaw:  Do you know what it means to miss New Orleans 
Leo Mathisen, prir. Erling Kullberg (1945): To be or not to be 
B. Bacharach, H. David, prir. Anna Cederberg-Orreteg (1958): Raindrops keep fallin’ on my head 
Earle Hagen, prir. Michele Weir: Harlem Nocturne  
Helge Förde, prir. Robert Sund (1942): If you’re happy

 
   Komorni zbor MEGARON ni v Slovenijo pripeljal samo priznanega švedskega dirigenta in skladatelja Roberta Sunda, pripeljal je tudi nekaj novitet v naše zborovske programe. Najverjetneje smo Normana slišali pri nas prvič, štiri prve jazzovske skladbe enako. Čeprav je Robert Sund v navezanem radijskem intervjuju na Radiu Ars potožil, da švedsko zborovsko petje ni več tako, kot je bilo. Vzrok: ni več toliko petja v osnovnih šolah. Sund je vseeno in stabilno suvereno zastopal skandinavsko zborovsko šolo - ki je bila in je seveda še - vzor marsikateremu zborovskemu navdušencu. Kar je astronomom aurora borealis, to je skandinavsko zborovsko petje nam, spremljevalcem zborovskega petja. Sic!
   Izvajan program sta izbrala obe vodji koncerta: Robert Sund kot povabljen dirigent in Damijan Močnik kot ustanovitelj in umetniški vodja zbora. Ni bil "varno" izbran: tisti, ki poznamo železni repertoar MEGARONa vemo, da morda razen Adamiča in pogojno Kimovca, zbor še ni izvajal ostalih skladb. Tako ostaja zapisljivo in preverljivo dejstvo, da so torej skoraj vse skladbe programa pevci na novo naštudirali. Od oktobra 2011. Bravi!
   To nam da misliti: koliko imamo (pri nas) zborov, ki v sezoni naštudirajo vsaj en nov celovečerni program? OK, SKZ (Slovenski komorni zbor) na leto prediha za 8-10 celovečernih programov, tam-nekje enega na mesec. Oni so profesionalci, kaj pa amaterji?
   Včasih je Consortium musicum naštudiral in izvedel 3-5 celovečernih programov. Preverljivo: tukaj. Kaj sledi? Težko bi našli zbor z 2-3 programi, morda kakšnega z enim ali dvema.
   Je alternativa vse leto študirati 4-6 skladb za revijo, tekmovanje in ne imeti železnega repertoarja? Joj, koliko je tega. In zato se zdi umestno, kar je zastavil MEGARON: predstaviti koncert, kot smo ga bili priča s Sundom, in v sezoni izpeljati še kako zborovsko tekmovanje ob še drugih priložnostnih koncertih in krajših nastopih. Podpisanemu se zdi tako delovanje razumna mera. 
  In kako je - končno - potekal koncert?
  V prvem delu je zbor sicer tehnično suvereno šel čez pasti tehtnega programa zadnjih 400, 500 let (zahodne) zborovske glasbe. Vse je bilo predstavljeno na nivoju, ki ga pričakuješ od tako dobrega zbora kot je MEGARON. Še posebej v nekaj povečanem številu blizu 50 pevcev, kar je v današnjih časih komornosti pohvalno in vzorno. Zdi se, da je zbor zadihal s polnimi pljuči pri Pizettiju - kot, da bi ga čakal, kdaj pride / mine. Kapitalen komad, morda zato. Ne vem, spet: Norman me je najbolj prepričal v prvem delu.
  Potem, ko se je sicer živahna in po svoje vpadljiva maîtresse de cérémonie nekako poučila, da je dobro imeti premor na celovečernem koncertu, smo lahko uživali v petju, ki prepriča. Prepriča v skoraj naturalizirani izgovorjavi 9 jezikov (deseti jezik: finska Auringon noustessa sicer ni bila izvedena), prepriča z avtentičnim podajanjem skandinavskih skladb. Izvedb teh bi bil, prepričan sem, vesel tudi Sundov zborovski predhodnik in učitelj Eric Ericson. Kar se Švedov in zborovstva tiče: Ericson je prvi, naslednik pa je Sund, ki je s svojimi 70 leti prepričljivo zavzet, agilen in sugestiven dirigent. In ve, zna, kako se dela tudi s publiko.
   Če morda še koga ni prepričal do zadnjih jazzovskih skladb, je prepričal ansambel zbora, dirigenta in instrumentalnega tria ob koncu koncerta. Kako preprosto nalahno in enostavno so padali ritmi in akordi zborovskega jazza. Pa za tem stojijo desetletja ustvarjalnosti, predvsem dirigenta. Malokdaj, malokdaj smo pri nas slišali tak fluent jazz. In ta večer smo GA slišali.
   Zapisal: Vito Primožič, februar 2012
 
Robert Sund in Komorni zbor MEGARON  (Mobifoto: © 2012 ASTRUM)
 
Od leve proti desni: Damijan Močnik, Robert Sund in Matej Rauh, predsednik KD Megaron  (Mobifoto: © 2012 ASTRUM)
 

Instrumentalni trio, od leve proti desni: Lovro Frelih, klavir; Andreas de Reggi, tolkala in Jure Brunšek, bas 

(Mobifoto: © 2012 ASTRUM)

 
Po nekajletnem, predvsem projektnem delovanju v različnih zasedbah, je bil na pobudo Damijana Močnika in bivših pevcev zborov Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani, oktobra 2003 ustanovljen Komorni zbor Megaron.
Redno sodeluje pri izvedbi večjih vokalno instrumentalnih projektov (B. Britten: The World of the Spirit, F. Poulenc: Stabat mater, G. Faure: Requiem, D. Močnik: Passio, G. Mahler: 8. simfonija) s profesionalnimi orkestri (Münchenski simfoniki, Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester Slovenske filharmonije). Odmevno gostuje (Berlin, Haag, Bruselj, Trenčin, Vancouver) in s premišljeno izbranimi programi koncertira po Sloveniji. Leta 2009 je sodeloval na Mednarodnem tekmovanju dirigentov pod pokroviteljstvom Europa Cantat v Ljubljani.
Na tekmovanju Naša pesem v Mariboru je za svoje nastope prejel srebrno (2007) in 2 zlati plaketi (2005, 2010). V juliju 2010 je na tekmovanju KATHAUMWIX v Powell Riverju (Kanada) osvojil 2. mesto v kategoriji mešanih zborov in zmagal v kategoriji ljudske glasbe.
 
Robert Sund (roj. 1942) poje, igra, komponira in piše priredbe ter dirigira. Njegovi raznovrstni talenti mu zagotavljajo izreden ugled na Švedski in mednarodni glasbeni sceni. Mnogo let je bil dirigent mešanega zbora Allmänna Sången in moškega zbora Orphei Drängar (OD). Bil je ustanovitelj in vodja ženskega zbora La Cappella in mladinskega zbora Uppsala Musikskolas Kammarkör. Od leta 2004 vodi tudi Komorni zbor Robert Sund. Več let je prepeval v Komornem zboru Eric Ericson in v legendarnem kvintetu Olsson.
17 let je učil zborovsko dirigiranje in vodenje ansambla na Kraljevi akademiji za glasbo v Stockholmu. Kot gostujoči predavatelj in dirigent gostuje po vsej Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Afriki in Aziji. Vodil je radijski zbor na Dunaju in v Stockholmu in dvakrat (1994 in 1997) tudi World Youth Choir. Redno predava na Svetovnih simpozijih za zborovsko glasbo in je član tekmovalnih in festivalskih žirij po vsem svetu.   
Leta 2003 je bil Robert Sund nagrajen s častno štipendijo mesta Uppsala in plaketo Petra Corneliusa v Mainzu. Leta 2004 je prejel Kraljevo medaljo 8. stopnje z modrim trakom za dragoceno vodenje moškega zbora Orphei Drängar. Leta 2008 je bil nagrajen z zlato medaljo Gustava Adolfa univerze v Uppsali. Švedska zveza zborovskih dirigentov je Roberta Sunda izbrala za švedskega dirigenta leta 1993.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si