Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUN
21
2011
KONCERT - VAL na letnem v Ljubljani Letni koncert VAL-a, pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta, je bil v torek, 21.6.2011, ob 21.00 v atriju Magistrata v Ljubljani. Gostje so bili: Martina Burger (sopran), Barbara Sorč (mezzosopran) in Mojca Prus (klavir).
 
Vabilo na koncert VALa (Vir: Promocijski material izvajalca koncerta)
 

"Nocoj zavriskaj v lepi svet,

utrgaj kresni čarni cvet

in praprotnih semen nastrezi

in na mah, pod bukev lezi.

Nastavi na zemljo uho,

da zveš, kje izvira zlato

in kje se preliva srebro."

 
besedilo: Cvetko Golar; O KRESU, glasba: Peter Jereb
 
Včeraj je bil tak večer ... ko je (pre)polna dvorana atrija ljubljanskega Magistrata izvedela, kje na Magistratu izvira zlato ... in kje se v Val-u preliva srebro ... prej obratno.
 
Naslovnica koncertnega lista (Vir: Promocijski material organizatorja koncerta)
 
IMAGO SLOVENIAE / PODOBA SLOVENIJE oz. Društvo za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra (Ljubljane) se že par desetletij (23 let!) trudi predstaviti kvalitetne kulturne dogodke in včeraj jim je to ... spet uspelo.
 
Program koncerta (Vir: Promocijski material organizatorja koncerta)
 
Kaj napisati po koncertu?

Spet vzorno pripravljen in organiziran in izveden koncert, programski list, dodatni listi z vsemi besedili in prevodi vseh skladb (uf, pridni) in kot se je v Sloveniji vzpostavil standard: (spet) brez vstopnine.

VAL je komaj odpel koncert pred štirinajstimi dnevi, pred tremi dnevi odpel koncert na Prevaljah, in včeraj izvajal popolnoma drug program - kaj že delajo BBC Singers? - in ne-vem-kdaj začel pripravljati izvedbo  Purcellove baročne opere Dido in Enej, ki jo bo VAL izvajal konec julija ... 2011, seveda.
 
 
Tenorski del VALa (Mobifoto: © 2011 ASTRUM Tržič)
 
Pri podpisanem - še pri kom? - je sprožil včerajšnji koncert redefinicijo pojma "čitalniška glasba", slovenske (vokalne) glasbe druge polovice 19. stoletja. Poprejšnjo zadržanost do te glasbe so "odstrle" prepričljive, povedne interpretacije Stojana Kureta in VALa. Podpisani spet verjame, da se slovensko vokalno glasbo izpred 150 let dá, in more izvajati današnjemu času primerno, in da nam tudi danes lahko marsikaj pove: sporočilno-besedno in interpretacijsko.
 
Basovski del VALa (Mobifoto: © 2011 ASTRUM Tržič)
 

Martina Burger in Barbara Sorč sta nas spet prepričali, da nista kar-tako izbrani, povabljeni, da sodelujeta z VALom. Tako, da lahko izbiramo - od koncerta do koncerta - katere izvedbo Amor-ja Claudia Monteverdija iz Lamento della Ninfa bomo lahko slišali. So morda VALovi koncerti edino mesto (tudi globalno), kjer lahko prisluhnemo tej varianti obdelave (bassa continua) Ernsta Kreneka?

Mojca Prus ni samo izvrstna in iskana skladateljica, večkrat se izkaže kot subtilna korepetitorka, spremljevalka vokalnih sestavov na klavirju. In včeraj je bila v formi: ko jo je glasba želela imeti, smo jo slišali, drugače pa je nevsiljivo dihal njen instrument z vokalom.
 
Kakšno nedefiniranost je še ujelo pozorno uho, a samo pozorno. Kako pa bi bilo mogoče amaterskemu sestavu naštudirati nov program v tako kratkem času. Kakšna ne-skupaj-dihanost med različnimi sekcijami, kakšen izletek, a so pevci tako verzirani, da to ni bilo nikoli občutno. Ko se bo ta (nov) program "uležal" bo tako mojstrsko zazvenel, kot sedaj zveni virtuozni Nos, naštudiran pred časom. Kristal čitalnic je to sedaj.
 
Moški zbor brez baritonskega sola, kaj pa je to? Včeraj smo slišali dva baritonska solista, podpisanemu je bil preprečljivejši Andrej Makor: kako tudi ne, saj se posveča solopevskemu študiju.
 
V ospredju, od desne proti leti: Martina Burger, sopran; Mojca Prus, klavirska spremljava; Barbara Sorč, mezzosopran in Stojan Kuret, dirigent (Mobifoto: © 2011 ASTRUM Tržič) 
 
Po koncu predvidenega programa se predpredkresni večer (23-24. junija),  a astronomsko najdaljši večer v letu, kar ni hotel končati. Štiri (!) dodatke smo slišali: dva Lebiča, enega Reger-Jereba (Marias Wiegenlied) in ta-zborovsko-himnične Adamičeve Rož'ce. Akademik Lojze Lebič, letošnji ljubljanski Župančičev nagrajenec, je prisluhnil dvema svojima: Šocej moj sel in Pesem od zarje.
 
Odhod na ljubljanske ulice po koncertu je bil enako glasbeno doživet (zbori in orkestri na Prešercu) in recimo, multikulti pred Upravno enoto: turško-balkanski, mislim, da je bil. Vsak si je izbral primeren kraj, in veliko  nas ni "falilo".
 
V ospredju, akademik Lojze Lebič, za njim Stojan Kuret, dirigent (Mobifoto: © 2011 ASTRUM Tržič) 
 
Zapisal: Vito Primožič (22Jun2011)
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si