Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

NOV
08
2012
KONCERT - INGENIUM ENSEMBLE v Ljubljani V četrtek, 8.11.2012 je bil v Antonovem domu poleg viške cerkve v Ljubljani ob 18.00 uri letni koncert zasedbe INGENIUM ENSEMBLE.
 

Ingenium Ensemble na odru dvorane Antonovega doma v Ljubljani (Mobifoto: ASTRUM 2012)
 
   Pred meseci (pre)imenovana vokalna skupina Ingenium, sedaj Ingenium Ensemble, je v dvorani Antonovega doma v Ljubljani predstavila program, ki je lasten vokalnim skupinam: renesansa in sodobnost. Da bi "v sredini" ne pogrešili 17., 18., 19. in (skoraj celega) 20. stoletja glasbene ustvarjalnosti smo lahko prisluhnili Maškovi Mlatiči (za nizke glasove) in podpisanemu avtorsko-neidentificirani skladbi, ki se začne z "Domov v domači kraj me vleče", ki bi jo slogovno lahko postavili v (post)čitalniško definirani glasbeni slog.
   Ingenium Ensemble imam za najprodornejšo vokalno skupino pri nas - poleg žensko/dekliške Galline - v Sloveniji v zadnjem času. Res jih ni veliko! Ker pod vokalno skupino pojmujem sestave, kjer EN pevec izvaja EN vokalni part, lahko pobrskam po spominu in naštejem nekaj sestavov (radijski) vokalni kvartet (z bratoma Šulc?, deloval med 1. in 2. svetovno vojno v Ljubljani), ... potem brez brskanja po literaturi ne morem zapisati drugih sestavov, kot v osemdesetih Kvarteta DO in prej (ter še pozneje) New Swing Quartett z Otom Pestnerjem. To bi bilo to.
   Naši okteti, oh, naj pojó osemglasno literaturo, če se že selektirajo in elitizirajo (ponavadi iz večjih sestavov, moških ali mešanih). Če morajo že "dublirati" glasove, so verjetno skozi proces prepevanja spoznali, da če DVA izvajata isti glas je pač težje, kot če ga EDEN (res?) ali TRIJE. Definitivno je tako ustrezneje - v naslednji številčni stopnji - imeti tri, štiri glasove na part, kamor se uvrščajo skupine kot: doma: Vokalna akademija Ljubljana, zunaj: The Sixteen, Svanholm Singers, itd. Saj razumem, da včasih pride kak solo ali dva v moškem zboru, pa je oktet primeren. Ampak vseeno, zunaj ne poznajo oktetov: ko imajo The Swingle Singers z OSMIMI pevci, le ti izvajajo OSEMGLASNO literaturo.
   Torej, ajmo: koncert INGENIUM ENSEMBLE. Ta je bil nadpovprečen, dobro poslušljiv in simpatično moderiran s strani VSAKEGA pevca. Pri nobenem teh moderiranj me ni nič motilo: torej, če so pevci že v napovedovanju in komentiranju uglašeni, je še toliko bolje, saj so potem tudi glasbeno homogeni. In so se kar "uštimali" v zadnjih letih. Od visokega soprana do kvalitetnega basa. Ko v šestglasju - recimo - ne definiraš več posameznih glasov, takrat se pevci homogenizirajo in imajo "klang", to je bilo slišati.
   Sicer bi tudi brez napovedovanja - razen dveh skladb - lahko zapisal, kaj je ansambel izvajal. Ampak vseeno je decentno, da izvajalec pripravi koncertni list. Ni mi ga bilo moč na koncertu, na sedežih, pred dvorano ... zaslediti. Please!
   Saj so pevci napovedovali, ampak tudi The Kings Singers napovedujejo IN imajo program koncerta na voljo.
   OK, kljub temu: pevci so začeli z amor-et-arma madrigali in šansoni (renesančnimi). Sem je nekako sporočilno besedilno spadal tudi Strmoletov Odi et amo, čeprav je pač sodobna skladba. Slišali smo tudi Krečičevi Vöra bije in Linčica turkinčica, priredbo Danny Boy (malo nihajoče intonacije v srednjih glasovih, nisem prepričan, da vam ta skladba v celoti ustreza), in Newmanovo Short People - ki mi je "sedla" kljub temu, da jo zunaj marsikdo izvaja in jo (pre)poznamo. A če so pevci iskreni in neposredni, te tudi tu lahko prepričajo.
 
   Ingenium Ensemble, le tako naprej. Še kdaj "v Torino" kjer vas kak poznavalec dodatno "izbrusi", saj je težko visoko nadpovprečno delati, če nimate vodje-uglaševalca, ki NE poje v sestavu. Gallina je pri tem trenutno v prednosti, ker ima (stalno?) zunanjo informacijo v vlogi Erčuljeve. Torej, če se še dovolite malo dodatno "sfrizirati" izven-skupine delujočemu strokovnjaku, takrat vas bo šele veselje poslušati!
 
   zapisal Vito Primožič
   sobota, 10. november 2012
 
 
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si