Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

FEB
19
2012
TEKMOVANJE - Zbor KGBL prvi na Poljskem Minuli vikend, od 18. do 19. februarja 2012, se je Zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (Zbor KGBL) z velikim uspehom udeležil 1. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Gdansku na Poljskem. V dveh kategorijah, mešani zbori in komorni zbori, so pevke in pevci Zbora KGBL pod vodstvom primorskega skladatelja in dirigenta Ambroža Čopija prejeli zlato plaketo in prvo mesto.
 
Posnetek spletne strani organizatorja zborovskega tekmovanja v Gdansku (Vir: spletna stran organizatorja tekmovanja)
 
Mednarodno zborovsko tekmovanje v poljskem mestu Gdansk (International Gdansk Choir Festival) je potekalo v akustično odlični koncertni dvorani Akademije za glasbo v Gdansku. Udeležilo se ga je 21 zborov iz Litve, Latvije, Estonije, Poljske in Slovenije, ki so se predstavili v štirih tekmovalnih kategorijah: mešani zbori, komorni zbori, moški in ženski zbori ter otroški in mladinski zbori. Žirija v sestavi Vytautas Miškinis (Litva), predsednik in člani žirije Chiak Yin (Singapur), Sasho Tatarchevski ( Makedonija), Jan Rybarski (Poljska), Milan Kolena (Slovaška) je zbore ocenjevala po točkovnem sistemu: zlata plaketa (90-100 točk), srebrna plaketa (80-89 točk), bronasta plaketa (70-79 točk). Zbor KGBL se je v kategoriji mešani zbori predstavil  skladbami Lan (Anton Lajovic), Christus est natus (Damjan Močnik), Jauchzet dem Herrn alle Welt (Felix Mendelssohn) in Lux Aurumque (Erick Whitacre) in dosegel 96 točk, kar je bila hkrati najvišja ocena na tekmovanju, v komorni zasedbi pa so se predstavili s skladbami Oče naš hlapca Jerneja (Karol Pahor), Ave, Regina caelorum (Ambrož Čopi), Dieu! qu'il la fait bon regader (Claude Debussy), Daemon irrepit callidus (György Orban). Zbori so se dan pred tekmovanjem z 20-30 minutnim programom predstavili tudi na skupnih koncertih po različnih cerkvah v Gdansku.
 
Zbor KGBL v Gdansku  (Mobifoto: © 2012 zbor KGBL)
 
Mešani mladinski pevski zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje v okviru programa umetniške gimnazije na KGBL in šteje približno 70 članov. V njem prepevajo vsi, ki niso vključeni v šolske orkestre (Simfonični orkester KGBL, Pihalni orkester KGBL in Jazz orkester KGBL), torej mladi, ki obiskujejo glavne predmete kot so glasbeni stavek, klavir, orgle, harmonika, harfa, flavta in kitara. Zbor se redno predstavlja ob koncu šolskega leta ter drugih priložnostnih nastopih. Namen zbora je udejanjanje umetniških hotenj posameznikov ter spoznavanje stilno raznolike literature od renesanse do današnjih dni na področju vokalne glasbe. Mladi se poleg glasbenih znanj kot so oblikovanje pevskega glasu, vodenje pevske linije, fraziranje, artikulacija ter sožitje med besedno in glasbeno umetnostjo, v zboru soočajo tudi z odgovornostjo, sprejemanjem raznolikosti, prilagajanjem ter predanostjo skupnemu cilju, kar so temeljne človeške vrednote, ki omogočajo kakovostno delovanje skupine. Zbor je z manjšimi prekinitvami vodil vrsto let priznani pedagog, dirigent in skladatelj Tomaž Habe s septembrom 2010 pa je vodstvo zbora prevzel primorski skladatelj in zborovodja Ambrož Čopi. Zbor KGBL je ob lanski uspeh na hrvaškem mednarodnem tekmovanju v Samoborju, kjer je dosegel najvišje število točk in Zlato plaketo tako dodal še dve odlični uvrstitvi na tekmovanju na Poljskem.
 
Diplome in plakete Zbora KGBL s tekmovanja v Gdansku  (Mobifoto: © 2012 zbor KGBL)
 
Zbor KGBL na odru v Gdansku  (Mobifoto: © 2012 zbor KGBL)
 
 
Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si