Uporabniško ime:

Geslo:Ste izgubili geslo?
Nova stranka?
  • Artikli: 1698
  • Skupin: 174
  • Zadetkov: 0
  • Cene v: EUR, SIT
Izberite jezik:
 Slovensko
 English
Košarica:
V košarici imate
0 artiklov
Iskanje:

Dogodki


< prikaži vse dogodke

JUL
06
2006
Slovenski otroški zbor 2006 Koncert v Veliki dvorani Slovenske filharmonije, četrtek, 6. julija 2006

Petič je že prva "resna" obletnica.

Petič se je namreč zbral Slovenski otroški zbor (SOZ), ki je imel letos dva koncerta: prvega v cerkvi Device Marije na Jezeru na Prevaljah v sredo, 5. julija in drugi koncert v Veliki dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani, v četrtek, 6. julija 2006.

Program so sestavljale slovenske umetne in ljudske skladbe, Mozartov kanon Lahko noč (Bona nox) in Beethovnov kanon Gospod opat (Signor Abate), tri tuje umetne skladbe - od katerih sta bili Hamiltonova Ave Maria in Pärtov Vater Unser v Sloveniji prvič izvedeni - ter Mozartov Laudate Dominum za sopran solo in dvoglasni mladinski zbor s klavirsko spremljavo v priredbi A. Kircherja (enako prvič izveden).

SOZ 2006 je letos sestavljalo 105 mladih pevcev, od katerih je bilo 12 dečkov. Na avdicijo se je prijavilo 130 otrok in očitno je bila že potrebna selekcija mladih glasov. Vse to kaže, da ima SOZ tradicijo, dobro ime in da postaja "blagovna znamka". Pohvalno je bilo, da je v zboru sodelovalo 6 mladih pevcev iz zamejstva (Italija). Spodbudno pa bi bilo, da bi organizatorji podelili neke vrste "wild card" še zamejcem iz Avstrije in Madžarske, ter mogoče celo širše. To bi bilo zelo koristno za razvoj pevskega gibanja tudi v zamejstvu.

Zbor sta letos vodila Martina Batič in Damijan Močnik.

Instrumentalno spremljavo je na klavirju v prvem delu izvedla Irena Frelih, v drugem delu pa jazzovski trio: Kaja Draksler-klavir, Klemen Krajc-kontrabas in Kristijan Krajnčan na tolkalih. Drugi del koncerta je sicer začela skladba B. Chilcott-a A Little Jazz Mass, nadaljevanje pa je prineslo dve skladbi Mojmirja Sepeta (Moje orglice - tu je bil solist na orglicah Simon Čadež -, ter Zemlja pleše) ter prva izvedba skladbe Lojzeta Krajnčana Poj z menoj - skladbo bo jeseni 2006 izdala založba ASTRUM.

Solistka v Mozartovem Laudate Dominum je bila Kristina Bitenc, študentka solopetja na Nizozemskem.

Spomladi leta 2002 je bil v Zavodu sv. Stanislava na pobudo Damijana Močnika, umetniškega vodje glasbenih dejavnosti, ustanovljen Slovenski otroški zbor (SOZ). To je projektni zbor, ki se vsako leto zbere na enotedenskih intenzivnih pevskih vajah in jih zaključi z dvema koncertoma. Prvo leto je SOZ izvedel koncerta v Piranu in Ljubljani, drugo leto pa je sodelovanje s priznanim otroškim zborom iz Piedmonta (ZDA) zaokrožil s skupnim odmevnim koncertom v Slovenski filharmoniji. Leta 2004 je bil program posvečen 70-letnici 1. mladinskega pevskega festivala in stotega koncerta Trboveljskega slavčka ter predstavljen na koncertih v Unionski dvorani v Ljubljani, Kulturnem domu v Celju in Delavskem domu v Trbovljah. Ljubljanski koncert je posnela RTV Slovenija in ga predvajala v svojih programih. SOZ 2004 je sodeloval tudi na dobrodelnem Miklavževem koncertu, ki ga vsako leto decembra posname RTV Slovenija. Lansko leto pa so pevci in pevke z odlomki iz maš Léa Delibesa in Sigismunda Neukomma enotedenski zborovski projekt zaključili s koncertoma v Rogaški Slatini in Slovenski filharmoniji.

Slovenski otroški zbor je do sedaj vodila skupina profesorjev in zborovodij s škofijske klasične gimnazije: Bernarda Kink, Helena Fojkar-Zupančič in Damijan Močnik, kot gostja pa tudi Martina Batič. Zbor sestavljajo mladi pevci iz vse Slovenije v starosti od 10 do 16 let. Nadarjeni pevci nadgradijo svoje zborovske izkušnje, pevsko znanje in glasbeno razgledanost v prepevanju raznolike in zanimive zborovske glasbe.

 

Za organizacijsko izvedbo projekta sta bila v preteklosti odgovorna Gregor Lotrič in Marjeta Lukanc, letos pa Joži Vovk. Že od vsega začetka projekt finančno podpira Javni sklad Republike Slovenije za ljubiteljske in kulturne dejavnosti. Znak SOZ je oblikoval Matej Zupančič.

 

 


 

Objavljeno: 11:00, 07.07.2006

 

VIRI SLIKOVNEGA GRADIVA (od zgoraj navzdol):
1. SOZ 2006 - znak [Oblikovanje: Matej Zupančič]
2. SOZ 2006 - naslovnica koncertnega programa
3. SOZ 2006 - program koncerta
4. Slovenski otroški zbor 2006 na koncertu v Slovenski filharmoniji, 6. julija 2006 [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]
5. Martina Batič in Damijan Močnik [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]
6. od leve proti desni: Klemen Krajc, Kristijan Krajnčan, Irena Frelih, Kaja Draksler [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]
7. Kristina Bitenc [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]
8. Animatorji SOZ 2006 [Foto: ASTRUM d.o.o., Tržič]

  


Powered by Cubecart | © 2005 Astrum | Vse pravice pridržane | www.lytee.com | www.dspot.si